ISTINA O BEKSTVU: Kalinić i Milovanović presekli vrata ćelije alatom koji im je ostavio misteriozni robijaš

Željko Milovanović na suđenju tvrdio da je poruku o testerama i žicama našao u prozoru, dok osumnjičeni stražar Ninoslav Strahinjić tvrdi da su mu begunci pretili i nudili novac

  • 0

"Komšo, oćemo li? Ajmo! "

Ovim rečima je Željko Milovanović Gavra (46) opisao trenutak njegove i odluke Sretka Kallinića (38) da pobegnu iz posebne pritvorske jedinice u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici 7. februara ove godine.

Suđenje za njihovo bekstvo, za koje su optuženi i stražari Okružnog zatvora Ninoslav Strahinjić (28) i Nenad Mitrović (45), počelo je danas pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal, koje je održano u posebnoj sudnici u CZ-u, uz izuzetne mere obezbeđenja.

Prvooptuženi Sretko Kalinić nije želeo da se izjašnjava o optužnici, ali je svoj minut u sudnici iskoristio da kaže da optuženi stražari nisu krivi:

- Oni mi ništa nisu pomogli  - rekao je Kalinić, koji se pojavio u sudnici zarastao u dugu bradu.

Mnogo rečitiji bio je Željko Milovanović, on je do detalja opisao i kako su pobegli, ali i kako je našao alat kojim su on i Kalinić presekli rešetke na vratima ćelija 75 i 77.

- Ja sam jako pedantna osoba i jednog dana sam u svojoj ćeliji, u kojoj sam bio od juna prošle godine, primetio neku kuglicu. Otvorio sam je. Bila je to umotana ceduljica koju mi je neko od spolja ubacio kroz prozor, neko ko je pre mene bio u ovoj ćeliji i neko ko je pripremao bekstvo. Napisao mi je: "Pošto znamo da si ti već bežao, ako ti znači, imaš alat. Ako hoćeš, iskoristi ga, ako nećeš, uništi ga" - rekao je Milovanović.

On nije hteo da kaže gde je alat bio sakriven, da ne bi cinkario "štek" koji, očigledno, pritvorenici koriste za razmenu poruka. Najpre je pomenuo svoju ćeliju, zatim - zajedničku prostoriju. U svakom slučaju, rekao je, trebalo mu je nekoliko meseci da u podu, u jednom žlebu, pronađe tri testere i žicu, umotanu u oblik slova "U".

- Kalinić i ja smo mogli da pričamo i ja sam mu rekao gde da uzme alat. Bilo je to u januaru. Zezali smo se sa tim bežanjem. Pričali smo da pobegnemo, pa makar na 30 sekundi. S moje strane, to je bila osveta šefovima u CZ-u koji su se prema meni ponašali jako loše - tvrdi Milovanović.

U zoru 7. februara, kada je procenio da su uslovi idealni, Milovanović je upitao Kalinića de li je spreman. Razvalili su vrata, izleteli u hodnik, otrčali u kancelariju u kojoj je sedeo Strahinjić sa, kako tvrdi Milovanović, prstom na daljinskom upravljaču:

- Kad nas je video, uplašio se. Pobeleo je. Počeo je da pada u nesvest. Kalinić ga je uhvatio da ne padne. "Komšo, ovaj će da nam umre. Pazi da mu jezik ne padne u grlo, da se ne udavi" - rekao sam Kaliniću, koji ga je ljusnuo po obrazu. Strahinjić je jako plašljiv. Šefovi su ga već plašili nama, pričali mu: "Ako ih vidiš da beže, vrišti, dreči, pre nego što te ubiju!" Bilo je i onih koji su se plašili da ćemo, kad nam dele hranu, da im odgrizemo ruke - rekao je Milovanović.

Kada su savladali Strahinjića, polomili rešetke na prozoru na spratu, begunci su skočili u dvorište.

- Skočio sam prvi i napravio dve grudve. Čekao sam Kalinića da ga gađam. Ne znam da li bi bilo lepo da smo se grudvali sa žandarmima - rekao je Milovanović, a onda se zagrcnuo od sumanutog smeha.

On tvrdi da nisu nameravali da beže, jer  znao je da ih od slobode deli "zid od 7-8 metara, koji ni Sergej Bupka ne bi preskočio", i da je to bila samo njegova osveta.

Međutim, Strahinjić je sudu ispričao drugu priču. On je tvdio da mu je Milovanović pretio pet dana pre bekstva:

- U noći između 2. i 3.  februara Milovanović me je pitao da li sa ja plašim njega i komšije, a onda mi rekao: "Imam deset ljudi sa kalašnjikovima okolo. Znaju sve. Znaju kad si tu. Ako se nešto desi, skloni se u stranu." Rekao sam mu da se plašim, a on meni: "Nema potrebe, dobićeš pare za to. Hoćeš-nećeš, moraš!"

Pet dana kasnije  Strahinjić je ponovo radio. On je potvrdio da je bio u kancelariji kada su begunci upali:

- Odsekao sam se. "Lezi dole" - vikali su. Kalinić mi je vezao ruke kanapom, onda mi rekao: "Izgrebi se, udari se sam, bolje ti, nego ja!" Udario sam dvaput u radijator. Vezali su mi ruke, stavili čarapu u usta i pobegli - ispričao je Strahinjić.

Pošto je zamenik tužioca primetio da je Strahinjić predstavio sebe kao kukavicu, ovaj čuvar i Milovanović su se suočili.

- Vidite ga, pa on se i sad trese. A te noći se tresao deset puta više. Nisam rekao da imam ljude sa kalašnjikovima ispred, to je sve nakićeno. Nisam obećao pare. Ja ne dajem pare, ja ih uzimam - zaključio je Milovanović.

Optuženi šef smene Nenad Mitrović negirao je delo i potvrdio da ga Strahinjić o navodnim pretnjama nije obavestio.

(Dragana Manojlović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA