EVO ŠTA SE KRIJE IZA POKUŠAJA DRŽAVNOG UDARA: Amerikanci zbog Putina udarili na Erdogana?

Oni kao veoma indikativnu ćinjenicu pominju da su vođi neuspelog vojnog puča, u kome je poginulo 290, a teško ranjeno oko 2.000 ljudi, svi do jednog školovani na vojnim akademijama u SAD

  • 21

Krvavi pokušaj državnog udara u Turskoj najverovatnije je delo američkih obaveštajaca koji su pokušali da predsednika Redžepa Tajipa Erdogana svrgnu zbog njegovih ponovo uspostavljenih bliskih odnosa sa Rusijom i Vladimirom Putinom. To je stav većine domaćih, ali i stranih vojno - političkih analitičara.

 Erdogan naredio borbenim avonima da patroliraju nebom Turske

Oni kao veoma indikativnu ćinjenicu pominju da su vođi neuspelog vojnog puča, u kome je poginulo 290, a teško ranjeno oko 2.000 ljudi, svi do jednog školovani na vojnim akademijama u SAD.

- To, naravno, nije nikakav dokaz, ali jeste razlog za osnovanu sumnju. Ako pogledate da je Stejt department u prvim satima puča zvanično saopštio "da će SAD sarađivati sa svakom vlasti Turske", to znači da bi sarađivali i s pučistima. S druge strane, SAD pomažu Kurde, što opasno ljuti Erdogana. Treba imati u vidu i da je turska vojska izvodila pučeve i da su svi bili s blagoslovom SAD - kaže Miroslav Lazanski za Informer.

IDEM U TURSKU AKO TREBA, ERDOGAN JE SAM ORGANIZOVAO PUČ: Fetulah Gulen se oglasio iz skloništa u SAD

Na "američki scenario" ukazuje i geopolitička činjenica da je Turska u poslednjih nekoliko meseci načinila radikalni zaokret spoljne politike i sa ivice rata sa Rusijom ponovo došla u poziciju savezništva sa Kremljom. Navodno, tvrde diplomatski izvori, kap koja je prelila čašu jeste odluka Erdogana, koja još nije objavljena, da sa Rusijom nastavi projekat gasovoda "Turski rok".

Foto: Tanjug/AP/Tolga Adanali/Depo Photos Foto: Tanjug/AP/Tolga Adanali/Depo Photos

Da bi gas mogao da bude jedan od razloga za "američki puč" u Turskoj, smatra i novinar Tihomir Trišić.

- Vojnom puču prethodilo je ponovno uspostavljanje odnosa između Turske i Rusije. Činjenica je i da taj zaokret Turske ima veze sa gasom. S druge strane, Turska je za SAD važna karika u njihovim ambicijama za energetsko obuzdavanje Rusije i njegovog uticaja na EU, zbog čega navodi povezanost Amerike s pučem deluju uverljivo - napominje Trišić.

Slično misli i analitičar Dragomir Anđelković.

- Turska je pre državnog udara napravila jednu vrstu Turkegzita, jer je izašla iz sfere dominantnog američkog uticaja. Erdogan se pomirio sa Putinom, uklonio je premijera Ahmeta Davutolua, koji je važio za američkog čoveka i smanjio uticaj vojske koja je spona SAD i Turske - zaključuje Anđelković.

(EKSKLUZIVNO) NASTAVLJA SE DRAMA KAMIONDŽIJA IZ SRBIJE: Nismo krenuli kući, i dalje smo ovde u Turskoj i ČEKAMO!

S druge strane, ima i onih koji tvrde za iza krvavog neuspelog puča stoje zapravo Rusi, koji navodno žele da se osvete za sve što Erdogan radi u Siriji, ali i da Tursku odvrate sa puta islamizacije i radikalizacije. Međutim, svetski vojno-politički analitičari i bezbednosni stručnjaci podsećaju na to da u turskoj vojsci ima dosta i visokopozicioniranih oficira koji su svojevremeno školovani u Rusiji, ali niko od njih nije učestvovao u puču.

Izvori iz diplomatskih krugova ne veruju da Rusi imaju bilo kakve veze sa pučem u Turskoj. Oni prvenstveno misle da "Putinov puč" ne bi tako lako propao.

- Konačno, zašto bi Rusija i Putin sada rušili Erdogana? Pa, on je sada sve, samo nije pretnja Moskvi i ruskim nacionalnim interesima - naglašava sagovornik Informera.

Američki državni sekretar Džon Keri zapretio je Erdoganu, koji je javno optuio Vašington za umešanost u puč, da pazi šta priča.

- Javne insinuacije ili tvrdnje o bilo kakvoj ulozi SAD u propalom pokušaju puča u Turskoj potpuno lažne, i štetne po bilateralne odnose dve zemlje - saopštio je Stejt department, na čijem je čelu Keri.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    18. jul 2016 | 08:59

    ERDOGAN SE DRZNUO I NESLUSA AMERE I NATO KOJI ZELI RAT SA RUSIJOM I KINOM A ON SE MIRI SA PUTINOM!!! NIJE SHVATIO IGRU -TURCI SU TREBALI DA GINU ZA AMERICKU DEMOKRATIJU I NJIHOVE OSVAJACKE INTERESE!!!!

  • Građanin

    18. jul 2016 | 10:58

    Mnoge su demokratski izabrane vlade amerikanci skinuli. 90-ih pomogli ukidanju SFRJ, 1999 Srbiji oteli Kosovo da bi oni vadili zlato i cink iz Trepce, 11 septembra sami sebi srusili blizankinje pa napali Irak pa posle Avganistan. 2011 Gadafija srusili, pa Egipat posle. E sad su zastali na Asadu u Siriji. A zastali su iz jednog razloga, Ruski medvjed vratio snagu i rekao Njet. Jos samo Njemci da se osveste i Amerika ce pastio kao kulq od karata, sama sebu ce izjest i to gradjanskim rasnim ratom. Crni neka vam je sa srecom. Lep pozdrav iz Bijeljine za sve ljude zdravog razuma.

  • Miki

    18. jul 2016 | 09:18

    Sto ne udare na Rusiju kukavice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA