≫ 

"Elektroprivreda Srbije" i Dženeral Elektrik Pauer potpisali ugovor

Ugovorena nabavka turbine za blok A4 u TENT-u

  • 0

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" (EPS) i kompanija Dženeral elektrik pauer (GE Power) potpisali su ugovor o nabavci turbine za blok A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu, kojom će biti postignute značajne uštede i povećanja sigurnost proizvodnje električne energije.

 

Ugovor vredan 19,9 miliona evra potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" i Darijus Kovalevski, direktor prodaje za retrofit sisteme u Dženeral elektrik pauer. EPS je najbolju ponudu izabrao u otvorenom i transparentnom postupku javne nabavke zahvaljujući čemu je dobio tri miliona evra nižu cenu.

 

- Blok A4 dobiće novi život posle 250.000 sati rada, a ujedno se novom turbinom povećava snaga bloka za 24 megavata. Finansijska ušteda kroz potrošnju manje količine uglja i veću efikasnost bloka iznosiće oko šest miliona evra na godišnjem nivou - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" na potpisivanju ugovora.

 

- EPS će nastaviti sa modernizacijom i revitalizacijom kapaciteta kojima će se povećati stabilnost snabdevanja električnom energijom i sve to u skladu sa smernicama Vlade Srbije, kako bi dobili moderniji i efikasniji EPS.

 

Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u rekao je da će zajedno sa prethodne 3 modernizacije blokova, posle revitalizacije bloka A4, snaga TE „Nikola Tesla A“ biti povećana sa oko 120 megavata.

 

- Najvažniji deo revitalizacije, koju ćemo uraditi 2017. godine, biće ugradnja nove efikasnije turbine, koja će moći da radi i u toplifikacionom režimu. Posle ove revitalizacije rokovi za kapitalne remonte bloka biće produženi sa pet na 10 godina - rekao je Bezmarević.

 

Stefan Turnher, direktor za prodaju za centralnu Evropu u Dženeral elektrik pauer, istakao je da će nova turbina će doprineti u velikoj meri održivom snabdevanju električnom energijom u Srbiji, a sa efikasnijom parnom turbininom biće manja potrošnje uglja i ujedno će se smanjiti emisija štetnih gasova.

 

- EPS ne poboljšava samo poslovanje ovom investicijom, već u velikoj meri doprinosi poboljšanju stanja životne sredine. Nadamo se da će Dženeral elektrik i EPS uspešno nastaviti saradnju – rekao je Turnher.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA