MISTERIOZNE PLOČE U VIMINACIJUMU: Pronađene tajanstvene poruke na srebru i zlatu, naučnici dešifruju zagonetke

- Poruka na srebrnom svitku ispisana je isključivo simbolima i potpuna je zagonetka. Druga poruka je ispisan grčkim alfabetom, ali ne na grčkom jeziku, već na nekom neobičnom blisko istočnom - kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac projekta Viminacijum

  • 3

Na nalazištu Viminacijum, arheolozi su, iskopavajući rimsku nekropolu u zaleđu termoelektrane Kostolac, pronašli tajanstvene poruke moćnim božanstvima ugrebane na lamelama, komadima finog, tankog srebrnog i zlatnog lima, koje su sahranjene sa pokojnicima u specijalnim kapsulama. 

Naučnici su ostali zatečeni jedinstvenim nalazima, kakvi još nisu viđeni na teritoriji koju je pokrivao antički Rim, od Azije do Britanije.

- Poruka na srebrnom svitku ispisana je isključivo simbolima i potpuna je zagonetka. Druga poruka je ispisan grčkim alfabetom, ali ne na grčkom jeziku, već na nekom neobičnom blisko istočnom - kaže za Novosti prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac projekta Viminacijum.

U Viminacijumu pronađena grobnica STARA 16 VEKOVA sa pokojnicima ZALIVENIM U MALTERU!

Na toj drugoj ploči zasad su filolozi prepoznali samo imena nekih bliskoistočnih bogova i demona koji se prizivaju da pomognu onom ko nosi amulet.

Foto: Wikipedia/Neva Micheva Foto: Wikipedia/Neva Micheva

Tokom jučerašnjeg dana stručnjaci su uspeli da pročitaju imena božanstava i demona sa zlatne lamele pronađene u dečjem grobu u Viminacijumu. Međutim, umesto odgovora, dešifrovan tekst ponudio je samo nova pitanja. U njemu se prizivaju Baal, u jevrejskoj bibliji lažni bog, i Jahve (Jehova) koji je pravi i jedini hebrejski bog, a tu tradiciju je preuzelo i hrišćanstvo.

(VIDEO) Vremeplov, vratili smo se 2.000 godina unazad i to u rimsku Srbiju!

Foto: Wikipedia/Nemanja.cirich Foto: Wikipedia/Nemanja.cirich

Pored njih u tekstu su prepoznata imena moćnih božanstava ili demona.

- Veoma je moguće da su pokojnici bili pripadnici nekih ranohrišćanskih sekti - kaže doktorand Ilija Danković, arheolog viminacijumskog naučnog tima koji je otkrio tajanstvene lamele:

- Ne može se rano hrišćanstvo tumačiti na osnovu današnjeg. Sve do velikih sabora na kojima su utvrđena zvanična jevanjđelja i pravila, hrušćani su bili organizovani u malim zajednicama s veoma različitim i često suprostavljenim kultovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    4. avgust 2016 | 06:55

    Tamo čim nađu šoder da nije jajast ili okrugao odmah ih uhvati panika pa traže da se poveća budžet kako bi mogli da ga ispitaju na naučnoj bazi.

  • Aleksandar

    4. avgust 2016 | 19:06

    У Старом завету се помиње да је служење Баалу укључивало и приношене људских жртава, чак и сопствене деце (Јер. 19:4-6). У периоду од XX-X века култ Баала се проширио далеко на западу; Египат, Шпанија... Цар Елагабал је преселио његов култ у Рим.

  • Realno

    11. jun 2017 | 02:30

    Jehova Bog nas dragi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA