ZBOG SERIJE SU POSTALI NAJPOZNATIJI KRIMINALCI U AMERICI: Mnogi smatraju da im je sve namešteno, a sad je oslobođen maloletni Brendan (FOTO)

Ejveri je postao simbol borbe protiv takvog američkog pravosudnog sistema zato što je posle 18 godina provedenih u zatvoru za silovanje koje nije počinio dokazano da je počinilac drugi muškarac

  • 3

Brendan Desi, rođak Stivena Ejverija sa kojim je optužen za ubistvo Tereze Halbak (25), oslobođen je optužbi.

Savezni sudija izjavio je da su vlasti premašile granicu ispitujući šesnaestogodišnejg Desija bez prisustva odrasle osobe i da su napravile još veći problem što su ga prilikom ispitivanja uveravale da su na njegovoj strani. To je, kako je rekao, dodatno uticalo na njegovo priznanje.

Tužioci iz Viskonsina imaju 90 dana da odluče da li žele da ponovo tuže Desija.

OVAJ ČOVEK JE PODELIO SVET: Ležao NEVIN 18 godina u zatvoru, a po izlasku osuđen na DOŽIVOTNU!

Inače, dokumentarna serija "Making a Murderer" (Pravljenje ubice) od 10 nastavaka koja je krajem decembra objavljena na onlajn striming servisu "Netfliks" postala je jedan od najvećih TV hitova sveta, a i kod nas od kad je "Netfliks" dostupan i u Srbiji.

Stiven Ejveri je postao simbol borbe protiv takvog američkog pravosudnog sistema zato što je posle 18 godina provedenih u zatvoru za silovanje koje nije počinio dokazano da je počinilac drugi muškarac, piše Independent.

Foto: Profimedia/Film Stills Foto: Profimedia/Film Stills

Po izlasku iz zatvora, Ejveri je tužio policiju iz gradića Monatoaka u Viskonsinu koji su ga nevinog poslali na robiju, a u tužbi je tražio 36 miliona dolara odštete.

ZLOČIN O KOJEM AMERIKA ĆUTI: Trudnice i zatvorenike terali da piju otrovnu vodu

Nedugo potom, optužen je za ubistvo Tereze Halbak, fotografkinje koja je došla da za magazin "Auto trejder" napravi nekoliko slika auto otpada kojim je upravljala porodica Ejveri.

Foto: Profimedia/Film Stills Foto: Profimedia/Film Stills

U novom sudskom posrtupku Ejveri je uz rođaka Brendana Desija, proglašen krivim za ubistvo Tereze Halbak.

Upravo DNK zahvaljujući kome je oslobođen krivice u prvom slučaju, bio je ključni dokaz da ga osude u slučaju protiv Tereze.

Foto: Profimedia/Film Stills Foto: Profimedia/Film Stills

Terezu su nakon što je nestala tražili danima,  a onda su istražitelji na auto otpadu pronašli njene kosti i njen automobil. U automobilu je pronađena krv Stivena Ejverija, dok je u prikolici u kojoj je on živeo otkriven ključ od automobila. na kome je pronađena DNK Ejverija.

Ejverijev advokat dugo nije mogao da se opasulji od šoka.

- Ovaj slučaj je postao nešto što je moglo da ima neverovatno pozitivan uticaj na pravni sistem u Viskonsinu, ali od toga sada nema ništa. Ovakav udarac nisam primio veoma, veoma dugo - rekao je tada Glin.

Oni koji ga smatraju nedužnim, danas nakon milionske gledanosti serije, na Fejsbuku potpisuju peticije kojom se Barak Obama moli da pomiluje Ejverija i oslobodi ga, jer većina veruje da mu je suđenje bilo namešteno. Prema toj teoriji, ista ekipa policajaca iz kancelarije lokalnog šerifa, u dogovoru sa predstavnicima sudskog sistema, kao i FBI agentima, podmetnula je ključne dokaze u postupku protiv Ejverijada mu ne bi platili traženu odštetu za prvo suđenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alicia

    14. avgust 2016 | 01:18

    Veliki sam filmofil i moram priznati da je ovaj serijal nesto najstrasnije sto sam odgledala i nesto sto me je jako razbesnelo...pravnik sam i veliki zaljubljenik u anglosaksonsko pravo, ali ovo je gore od svakog horor filma koji postoji!!! Oni su monstruozni, njihov sistem je monstruozan i ovaj serijal surovo prikazuje sta politicarima znaci zivot obicnog coveka! Ja sam ovo nasla na internetu sa prevodom, ne mora preko Netflixa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA