NA OVOM TAJNOM SASTANKU JE STVORENA ISLAMSKA DRŽAVA: Njihov ubica je otkrio sve detalje

Iako je još uvek član Islamske države, odlučio je da progovori jer se ne slaže se sa svime što rade, posebno s brutalnim likvidacijama

  • 2

Sirijski operativac Islamske države Abu Ahmad ispričao je za "Forin polisi" dosad nepoznate detalje o tome kako je zapravo nastala zloglasna Islamska država.

NAJMONSTRUOZNIJI ZLOČIN ISIS-a: Skuvali žive ljude u vrelom katranu!

Ahmad je inače rođen u severnoj Siriji u konzervativnoj i religioznoj sunitskoj arapskoj porodici te se od prvog dana pobune, još od 2011. godine, borio protiv režima Bašara al Asada. Borio se za pobunjeničku grupu koja je naginjala džihadizmu čiji su članovi uglavnom bili Sirijci, ali i neki strani borci iz Evrope i srednje Azije. U proleće 2013. Abu Ahmad odlučio je da stane na stranu Islamske države Iraka i Levanta.

Novinari su s njim proveli više od 100 sati kako bi saznali što više o Islamskoj državi. Iako je još uvek član Islamske države, odlučio je da progovori jer se ne slaže sa svime što rade, posebno s brutalnim likvidacijama.

Foto-ilustracija: ISIS Foto-ilustracija: ISIS

Za "Forin polisi" opisao je kako je došlo do raskola između Nusre Front i Islamske države. Sve je počelo u aprilu 2013. godine.

Abu Ahmad je primetio tamno crveno-smeđi auto ispred sedišta Majlis Šura al-Mudžahedina (MSM), sirijske džihadističke grupe, koju vodi Abu al-Ather u sirijskom gradu Kafr na severu Hamra. U vozilu su sedela četiri čoveka, a Abu Ahmad nije prepoznao nikoga od njih. Ubrzo je shvatio da je jedan od njih bio Abu Bakr al-Bagdadi, vođa Islamske države.

Svako jutro crveno-smeđi auto dovodio je Bagdadija i njegovog zamenika Hajija Bakra, u sedište MSM-a u Kafr Hamri. Tokom tih pet dana, u sedištu MSM-a, Bagdadi je intenzivno razgovarao s grupom važnih džihadističkih lidera, među kojima su bili i Abu al-Ather, emir MSM-a, Abu Mesab al-Masri, egipatski džihadistički zapovednik, Omar al Šišani, vodeći čečenski džihadista koji je došao u Siriju iz Gruzije, Abu al-Valed al-Libi, emir libijske Katibat al-Batar grupe i Haji Bakr, Bagdadijev zamenik.

DŽIHADISTI KORISTILI LJUDSKE ŠTITOVE DOK SU BEŽALI: Oteli ih i vozili u kamionima, za islamistima se još uvek traga!

Foto: Tanjug/AP/Militant video Foto: Tanjug/AP/Militant video

Ubrzo nakon sastanaka u Kafr Hamri, koji su se vodili punih pet dana, 8. aprila 2013. Bagdadi je objavio da se njegova organizacija proširila u Siriju i da se sve druge organizacije moraju pokoriti njegovoj.

- Šeik je ovde kako bi uverio sve da napuste Džabat al-Nusru i al-Jolani. Umesto toga, svi bi trebali da se pridruže i ujedine pod zastavom ISIS-a, koji će uskoro postati država - priča Ahmad o detaljima sastanka.

Svedoci su imali različita mišljenja o takvoj ideji, no Bagdadi nije odustajao.

- Ako bi takva Islamska država mogla preživeti početnu fazu, bila bi tu da ostane zauvek - uveravao je Bagdadi. I uspeo.

Vodili su se opširni razgovori o tome kako će država funkcionisati... Napokon, na kraju su se svi složili s njegovim planom - i proglašena je Islamska država.

(Telegraf.rs / Index)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dino

    17. avgust 2016 | 15:07

    A sve uz obilatu pomoć Izraela da nema Izraela nebi bilo ni ISIS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA