IN MEMORIAM: Radovan Bigović preminuo u danu kada je izabran za člana Skupštine FK Crvena zvezda

Jedan od najvećih teologa današnjice i veliki Zvezdaš preminuo je u noći između četvrtka i petka. U dva mandata bio dekan Bogoslovskog fakulteta SPC, posebno se bavio odnosima Crkve i društva

  • 0

Protojerej-stavrofor prof. Radovan Bigović preminuo je u noći između četvrtka i petka, u Beogradu. Bigović je, inače, nekoliko dana pre smrti izabran za člana Skupštine fudbalskog kluba Crvena zvezda. Ovaj poznati teolog i veliki Zvezdaš preminuo je samo nekoliko sati nakon zvaničnog proglašenja rezultata izbora održanih u Zvezdi.

Fudbalski klub Crvena zvezda je na svom veb sajtu odao počast preminulom Bigoviću.

- Bila nam je čast što je Radovan Bigović prihvatio kandidaturu za člana naše Skupštine. Radovali smo se njegovom radu u Skupštini kao i činjenici da će svojom mudrošću i ugledom doprineti našem klubu. Nažalost, njegov prevremeni odlazak je gubitak za srpsko društvo ali i za Crvenu zvezdu koju je toliko voleo - piše u saopštenju kluba.

Inače, Crvena zveda je prvi srpski fudbalski klub koji je organizovao neposredno glasanje za izbor predsednika i članova skupštine.

BIGOVIĆ JE BIO JEDAN OD NAJVEĆIH TEOLOGA DANAŠNJICE

Bigović je rođen u Nikšiću 1956. godine. U Beogradu je završio dva fakulteta - Bogoslovski fakultet SPC, na kome je i doktorirao, i Filozofski fakultet u grupi za folozofiju. U dva mandata je bio dekan Bogoslovskog fakulteta. Smatra se jednim od najvećih teologa današnjice.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i urednik filozofsko-teološke biblioteke "Službenog glasnika" Republike Srbije. Pored knjiga objavio je oko sto studija, članaka i eseja u raznim časopisima u zemlji i inostranstvu. Posebno se bavio odnosima Crkve i društva.

Bio je vršilac dužnosti starešine manastira Svetog Arhangela Gavrila u Zemunu. Jedan je od osnivača Hrišćanskog kulturnog centra i njegov višegodišnji predsednik. Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Zlatnog beočuga Kulturno-prosvetne zajednice Beograda i Plakete zaslužnog građanina Zemuna.

Bio je oženjen i otac dvoje dece.

(I. M. - M. S.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA