ŠUMADIJSKE ROKENROL KRAVE: Tomine ljubimice riču u glas ako im dan ne počne sa rok baladom (FOTO) (VIDEO)

Ove krave, naravno, nisu muzički pravac birale, nametnut im je time što tranzistor kraj ulaza u štalu "ne hvata" lokalne stanice

  • 7

Krave stočara Tomislava Radonjića iz šumadijskog sela Bare napravile bi pobunu kada im dan ne bi počeo rokenrolom. One za sada najviše pažnje ukazuju rok baladama, ali prija im i pop muzika sa tranzistora u štali.

MLEKAR ŽELJKO JE KUPIO CELO SELO: Pretvara ga u pašnjake, ovo je njegova ideja!

Ove krave, naravno, nisu muzički pravac birale, nametnut im je time što tranzistor kraj ulaza u štalu "ne hvata" lokalne stanice. Tako krave Šumadinke nisu imale prilike da se upoznaju sa našom narodnom muzikom.

– Kad uđem ujutru u štalu, prvo moram da uključim tranzistor, zbog toga sam ga i stavio kraj ulaza, da ne bih zaboravio. Ako se to i desi, krave me opomenu, sve zajedno riču u isto vreme. Ma, naprave pobunu, nema mira dok se ne začuje muzika – kaže Radonjić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On objašnjava da krave slušaju "laganiji rok", a u vreme posete novinara na programu je bila grupa Guns'n'Roses. Tomislav kaže da njegove krave vole i Vitni Hjuston. Žestok rok ne preferiraju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

– Ja sam u Vojvodini video da stočari umiruju svoje krave muzikom, pa sam i ja mojim doneo tranzistor. Pokušavao sam da nađem neku našu stanicu, lokalnu, sa pravom starom narodnom muzikom, mirnom i milozvučnom. Ništa nisam mogao da "uhvatim". Novokomponovanu ne slušam ni ja, pa neće ni moje krave. Kao najbolju opciju našao sam rok i pop muziku, i krave su se na nju tako navikle da neće da slušaju ništa drugo. Najviše vole rok balade. Ako nestane struje nastane haos, rika do oblaka – kaže Tomislav Radonjić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Da li krave daju više mleka kad slušaju muziku, Radonjić nije merio, a kaže da ne želi da zna da li bi davale manje bez muzike. Ovaj stočar u štali ima 30 krava i trenutno proizvodi 150 litara mleka dnevno.

Vlasnici krava ne slažu se u tome koju muziku treba puštati ovim životinjama, pa jedan stočar iz Bosne tvrdi da njegove krave najviše vole klasičnu muziku i sevdalinke.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

– Istraživanja pokazuju da se krave, kao i ljudi, opuštaju uz muziku. Ta opuštenost može uticati na veći prihod mleka. Ophođenje prema kravi je takođe bitno jer je reč o emotivnim životinjama. Analizirajući njihovo ponašanje uočeno je da se između ovih životinja razvijaju prijateljstva, te da je njihov puls niži kada su u prisustvu poznatih drugarica. Razdvajanje od drugarica, kravu dovodi do visokog nivoa stresa, što se manifestuje smanjenom proizvodnjom mleka. Dobre drugarice i dobra muzika, siguran su put do opuštenije krave i više mleka – rekao je stočar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Stočar Tomislav Radonjić kaže da ne zna šta bi dao da i sam može da se opusti nakon radnog dana koji na selu može da traje i do 20 sati. Kada se i opusti, otkupna cena mleka mu stvori grč u želucu. Za mleko koje plaćamo 89 dinara u radnji, Tomislav od otkupljivača dobija 32 dinara. Tu ni rok balade ne pomažu, kaže Radonjić.

Ovako izgleda dan Tominih krava rokerki:

(Marija Raca)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    27. avgust 2016 | 22:05

    I krave znaju sta je dobra muzika...

  • alex

    27. avgust 2016 | 22:42

    sad znam , nametnuta nam je pretplata prema broju el. brojila koja posedujemo , jer stoka slusa slusa muziku !!!

  • Brale

    27. avgust 2016 | 21:45

    A kako je to glupo kada kažu mi mleko dajemo za 32 din a u prodavnici 80. Kao prvo mleko 3,2 mj. u kesi košta u prodavnici 50 din. Ima i ono od 80 ali to je dugotrajno u skupljem pakovanju. U razlici od 18 din (govorim o običnom mleku) su i pakovanje i porez i prevoz i zarada trgovca i kontrole i rizik.... Nekada su seljaci na biciklo pa od vrata do vrata, pa bude puna cena Čim to neko drugi radi normalno je da mora i da naplati svoj rad i trošak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA