≫ 

MASOVNO OBREZIVANJE DECE U NOVOM PAZARU: Više od 400 dečaka iz Srbije prošlo kroz RELIGIJSKI OBRED

U četiri sandžačke opštine, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, verski i tradicionalni obred sunećenje (obrezivanja) organizovan je po šesti put

  • 8

U Novom Pazaru održana je svečana manifestacija ’’Kolektivni sunet’’.

Uz podršku udruženja “Prijatelji Sandžaka” iz Turske, istanbulskih opština Bajrampaša i Pendik, kao i turskih privrednika poreklom iz Sandžaka koji žive i rade u Turskoj, manifestacija “Kolektivni sunet” se ove godine po šesti put zaredom održava u Sandžaku.

OVI DEČACI SU POSTALI MUŠKARCI: Celo selo na KOSOVU slavi sveti običaj (FOTO)

U četiri sandžačke opštine, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, verski i tradicionalni obred sunećenje (obrezivanja) organizovan je za više od 400 dečaka. Sredstva za ovu manifestaciju obezbeđena su u saradnji s lokalnim samoupravama.

U Novom Pazaru, gde je održana centralna manifestacija, organizovana je kolektivna šetnja i fotografisanje u centru grada i svečanost u Kulturnom centru na kojoj su prisustvovali brojni gosti iz Turske.

Predsednik Udruženja “Prijatelji Sandžaka” iz Istanbula, Salih Akgul (Hadžifejzović), koji je pre šest godina pokrenuo i finansiski i na razne načine podržao održavanje kolektivnog suneta u Sandžaku, ističe da se ponosi što je ta manifestacija zaživela i postala tradicionalna i na ovim prostorima.

- Cilj nam je da pokažemo da smo uz svoje sunarodnike ovdje i da na njih i na prostore odakle potičemo nismo zaboravili. Ne želimo da kažemo samo da vas volimo, htjeli smo da damo neki doprinos ovom kraju i narodu - rekao je Akgul (Hadžifejzović), koji je vlasnik poznate turske firme koja proizvodi bicikle svih vrsta.

Printskrin: Youtube/RTV Novi Pazar Printskrin: Youtube/RTV Novi Pazar

Hadžifejzović je dodao da mu je čast i zadovoljstvo što su i na ovim prostorima omogućili da kolektivni sunet bude tradicionalna manifestacija.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je, izrazivši zahvalnost bratskim istanbulskim opštinama Bajrampaša i Pendik, kao i udruženju “Prijatelji Sandžaka”, u ime roditelja dece istakao posebnu zahvalnost.

- Ovaj kolektivni sunet je veoma značajan za naše građane. Do sada je sve organizovanao za 900 dječaka, i to sve zahvaljujući našim prijateljima iz Turske - kazao je Biševac, izražavajući im zahvalanost, kako je naveo, za sve što su uradili za građane Novog Pazara.

U novopazarskom Kulturnom centru je uz, muzički i scenski program, nastavljena svečanost na kojoj su donatorima uz Turske uručene zahvalnice, a dečaci su, kao i prethodnih godina, na poklon dobili bicikle.

Interesovanje roditelja za učešće njihove dece u manifestaciji svake godine je sve veće, pa tako iz godine u godinu prevazilazi očekivanja organizatora. Za učešće u manifestaciji birana su deca iz porodica sa slabijim imovnim stanjem, a svi troškovi, uključujući i hiruršku intervenciju (oko 50 eura po detetu), kao i odela za tu priliku, obezbedili su organizatori.

Printskrin: Youtube/RTV Novi Pazar Printskrin: Youtube/RTV Novi Pazar

I u Sjenici je za 65 dečaka organizovan “Kolektivni sunet”, a u Tutinu, gdje je odabrano 80 dečaka, slična manistacija će biti održana danas.

U crnogorskom delu Sandžaka, kolektivni sunet je organizovan za 154 dečaka, a Prijatelji Sandžaka najavljuju da će podržati i organizaciju kolektivnih venčanja.

“Prijatelji Sandžaka” su, takođe, za najboljih pet polaznika kursa turskog jezike u Turskom kulturnom centru u Novom Pazaru izdvojili poklone u vidu bicikla.

(Telegraf,rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    29. avgust 2016 | 18:27

    Samo mrcvare decu. Da je to od Boga rodili bi se tako obrezani. Nego čista glupost .

  • amerika

    29. avgust 2016 | 18:07

    Vazno je da su prosli vehabisku skolu I da znaju da klanjaju,za ostalo ce mo lako,novi pazar ko da se vratio 500g u nazad...

  • Nemanja

    29. avgust 2016 | 17:01

    Kasapnici, sramota za 21. vek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA