DŽINOVSKI ROBOT ZGRABIO SRBINA I RAZMAZUJE GA PO ZIDU! Umetnik Dragan Ilić pomera granice slikarstva!

Namera umetnika je bila da pokaže kako se čovek sve više oslanja na mašine i kako umetnost više nije nešto što zavisi isključivo od ljudi

  • 5

Umetnik Dragan Ilić u okviru projekta DI-2K4 za stvaranje umetničkih dela koristi robote, preoblikovane, opremljene i pretvorene u posebne naprave za crtanje.

SAOBRAĆAJNI ZNACI PROPEVALI: Umetnik iz Beograda je napravio znakove kakve nikad niste videli (FOTO)

Ilić nosi povezane čektice sa različitim bojama, dok ga robot vrti po velikim platnima, koristeći ga kao četkicu za slikanje.

Iako ovaj video možda laicima deluje kao zanimljiva kolaboracija između čoveka i mašine, namera umetnika je bila da pokaže kako se čovek sve više oslanja na mašine i kako umetnost više nije nešto što zavisi isključivo od ljudi.

SNIMAK KOJI MORATE VIDETI: Naslikao je Van Gogovu sliku na površini vode (VIDEO)

Olovku kao rekvizit kroz svoje tridesetogodišnje umetničko stvaralaštvo koristi Dragan Ilić, njujorški umetnik jugoslovenskog porekla, ali ne samo kao sredstvo ostavljanja traga na hartiji, već i kao gradivni materijal za svoje skulpture, upotrebni materijal akcija i performansa (ponekad sa 50.000 olovaka), multimedijalnih projekata i video instalacija, ili kao dodatak robotima. Još od 1975, kada je intuitivno u šaku uzeo pregršt olovaka i njima počeo da crta, postižući efekat paralelnih linija, Ilić je napustio klasičan crtež. Za svoju specijalnu tehniku crtanja konstruisao je posebne naprave - držače za olovke, različitih veličina i oblika, nalik na mašine. Na taj način došao je i na ideju robotizacije svojih crteža.

(Telegraf.rs/Mentalfloss.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA