U ZNAK SEĆANJA NA VELIKI POŽAR: Zapaljena replika Londona na reci Temzi

Na obalama Temze okupili su se mnogobrojni gledaoci da posmatraju kako gori model britanske prestonice veličine 120 metara

  • 1

Džinovska drvena replika Londona kakav je bio u 17. veku, zapaljena je danas na reci Temzi u znak sećanja na veliki požar, koji je pre 350 godina progutao gotovo čitav grad.

Napravio je repliku Teslinog "RADIJA ZA DUHOVE". Kada ga je uključio, SLEDIO SE (VIDEO)

Na obalama Temze okupili su se mnogobrojni gledaoci da posmatraju kako gori model britanske prestonice veličine 120 metara, prenosi BBC.

U požaru iz 1666. godine, koji je besneo četiri dana, uništen je najveći deo grada koji je tada bio sagrađen uglavnom od drveta. Izgorelo je više od 13.000 kuća i objekata.

Nakon toga je počela rekonstrukcija velikih razmera, koja je obuhvatila i zgradu današnje Katedrale Svetog Pola koja je izgorela.

Posle velikog požara, kao materijal za izgradnju kuća i zgrada u prestonici počeo je da se koristi kamen, a uspostavljeni su i organizovana vatrogasna služba i osiguravajuća društva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA