JUBILEJ U KIKINDI: Dvadeset godina od iskopavanja mamutice Kike stare 500.000 godina (FOTO)

U Kikinu čast danas je u Narodnom muzeju obeležen deseti po redu "Mamufest" posvećen Panonskoj mamutici, najstarijoj u Evropi, odmah posle kostolačke Vike

  • 3

Priča o mamutici Kiki - džinovskoj praistorijskoj životinji koja je na tlu Evrope živela pre 500.000 godina i čiji je skelet pronađen pre tačno 20 godina u glinokopu fabrike "Toza Marković" u Kikindi, predstavlja značajno otkriće na polju antropologije, geologije i paleontologije. U njenu čast danas je u Narodnom muzeju obeležen deseti po redu "Mamufest" posvećen Panonskoj mamutici, najstarijoj u Evropi odmah posle Vike koja je pronađena nekoliko godina kasnije u Kostolcu.

ČOVEKA ISPRED PALATE ALBANIJA UBIO MAMUT: Iako zvuči neverovatno, OVO JE ŽIVA ISTINA!

Kika koja je živela na ovim prostorima - arheološki rečeno, to je vreme donjeg paleolita koji je u Evropi započeo naseljavanjem čovekovog pretka Homo Erectus-a, pre oko 1,5 miliona godina, a završilo se pre oko 128.000 godina, predstavlja pravo paleontološko blago u ovom delu Vojvodine.

Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja u Kikindi, istakla je da je ova manifestacija posvećena Kiki kako bi se najmlađi stanovnici grada upoznali sa ovom jedinstenom vrstom koja je ovde pronađena:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Pored današnjih radionica, sutra očekujemo veliki broj mališana koji dolaze samostalno, ali i veliki broj turista. Manifestacija nudi zanimljiv program i mlađim i starijim učenicima. Očekuje nas i zanimljivo predavanje o "čovečijoj ribici, a tu su i mnogobrojne radionice i tradicionalni "Kviz iz doba Jure", namenjen učenicima sedmih razreda. Ove godine sa nama je 10 muzeja iz regiona. Takođe posetioci mogu da učestvuju i u streličarskoj radionici pod nazivom "Lovci na mamute", ritmičkoj radionici "Mamutski ples", a očekuje ih i zanimljivo predavanje "20 godina od otkrića Kikindskog mamuta" - kaže Lidija Milašinović.

Foto: kika-mamut.com Foto: kika-mamut.com

Kika, koja je pronađena davne 1996. godine u glinokopu fabrike "Toza Marković", postala je više od turističke atrakcije.

KINEZI PRONAŠLI PRAVOG ZMAJA: Otkriven skelet koji dokazuje postojanje mitskog bića! (FOTO)

- Njena tužna sudbina preokrenula je potpuno tok istraživanja, utvrđeno je da se Kika zaglibila u priobalnom delu močvare i postala lak plen lešinarima, što potvrđuju ugrizi hijena na kostima - objasnio je inženjer geologije Mileta Novović, koji je istog trenutka prilikom iskopavanja obavestio Prirodnjački muzej o ovom otkriću.

Foto: kika-mamut.com Foto: kika-mamut.com

Muzej je uputio ekipu geološkog sektora - Zorana Markovića, paleontologa i Miloša Milivojevića, geološkog preparatora, na nalazište i od tog trenutka započeta su obimna iskopavanja fosilnog materijala. Skelet je pronađen na dubini od 21 metar u tzv. "plavoj glini". Najpre je pronađena butna kost, lobanja sa odlično očuvanim gornjim molarima te su se odmah pojavile kljove, dok je donja vilica nađena u prirodnom položaju u odnosu na lobanju.

Počeli su da kopaju ispod supermarketa, a ono što su našli ih je totalno šokiralo! (FOTO)

Kako kažu arheolozi, najmisterioznija pojava je nedostatak obe lopatice. Teško je prihvatljiva hipoteza da ih je odnela voda ili predatori - u pitanju je težina pojedinačne kosti sa mesom, više od 200 kilograma. Realnija je pretpostavka da je to učinio tadašnji čovek, koji je koristio ovakve i slične delove skeleta za pokrivanje skloništa i izradu oruđa.

Foto: kika-mamut.com Foto: kika-mamut.com

Prema procenama stručnjaka, Kika je bila stara 64 godine i bolovala je od reumatizma, bila je vođa krda i imala je jedno mladunče koje je nosila dve godine, a procenjuje se da je težilo 100 kilograma.

Panonska mamutica koja je postala simbol grada, bila je visoka oko 4,7 metara, duga oko 7 metara, sa kljovama dužine 3,5 metra, a sa kožom i mesom težila je oko 7 tona. Imala je kratku, smeđe-riđu dlaku sličnu kao kod današnjih zebri. Kika je imala četiri zuba, koji su bili teški oko pet kilograma.

Foto: kika-mamut.com Foto: kika-mamut.com

Fosilni ostatak jedinstven je ne samo u Evropi, nego u svetu jer je pronađeno više od 90 odsto koštane mase. Replika mamutice Kike u potpunosti odgovara originalnom skeletu i postavljena je u Narodnom muzeju u Kikindi te je dao stalne postavke.

Iako stručnjaci i dalje pokušavaju da odgonetnu misteriju nestanka ovih džinovskih sisara, koji su hodali zemljom u geološkoj epohi pleistocen u periodu od 1,8 miliona do 10.000 godina, jasno je da su Kikini naslednici živeli zajedno sa ljudima.

Kikindska Kika ne samo da je postala simbol grada, ona je i najveće paleontološko blago koje se brižljivo čuva u ovom gradu.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mata

    9. septembar 2016 | 23:03

    Moja najlepsa Kikinda :-) prelep grad....predivni ljudi....

  • ALIEN RESURRECTION

    9. septembar 2016 | 22:22

    Čist dokaz da je u neku ruku darvin u pravu nije skroz ali je donekle .

  • ATIMUS

    9. septembar 2016 | 22:36

    Gde ce biti moje kosti za pola miliona godina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA