Promocija knjige „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“ (FOTO)

Publika je bila u prilici da čuje i prepisku Mokranjca i njegove supruge, koju su čitali učenici Negotinske gimnazije

  • 2

U dvorištu Mokranjčeve rodne kuće, poslednjeg dana 51. Festivala, promovisana je knjiga „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“, autora višeg kustosa dokumentariste Ivice Trajkovića.

O knjizi je pored autora govorila i Olivera Delić, muzejski savetnik, istoričar Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici, koja je i recezent izdanja.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca (pisma i razglednice) je izdanje Muzeja Krajine. U uvodnom delu knjige dat je kratak istorijat negotinskog muzeja, zatim biografija slavnog kompozitora, kao i tekst o rodnoj kući Stevana Mokranjca.

Zbirka Stevana Mokranjca detaljno je opisana. Opisan je njegov boravak u Karlovim Varima, dati su tekstovi pisama koja je odande pisao svojoj supruzi Mariji – Mici Mokranjac, a koja su deo zbirke i čuvaju se u muzeju.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Prikazan je i Marijin dnevnik, dragoceni dokument pisan mnogo godina posle Mokranjčeve smrti.

Kataloški su popisane sve razglednice iz kompozitorove bogate zbirke i dat je njihov izbor. Razglednice su pisane iz mnogih mesta, većinom iz gradova zapadne i srednje Evrope (Karlove Vari, Lajpcig, Berlin, Drezden, Frankfurt, Beč, Prag, Budimpešta…) i sa južnoslovenskih prostora. One su važni dokumenti u proučavanju Mokranjčevog privatnog života.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Knjiga je pisana dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku i sadrži dosta ilustracija.

Publika je bila u prilici da čuje i prepisku Mokranjca i njegove supruge, koju su čitali učenici Negotinske gimnazije, a priređen je i muzički program uz učešće vokalno-instrumentalne grupe „Dolama“ negotinske Srednje muzičke škole pod upravom Ana Pavlić, profesorke solo pevanja.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

(Telegraf.rs / Negotin.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    15. septembar 2016 | 20:29

    Sve cestitke Negotinu za organizaciju " Mokranjcevih dana " !

  • Dragec

    15. septembar 2016 | 12:32

    Take treba voleti I negovati soju bastinu. Bravo za Mokranjceve dane i negotince.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA