Da li obavezno plivanje u školama može da spreči davljenje dece po Srbiji?

Gubitak više od desetak dece za samo par meseci govori da među njima ima mnogo neplivača, što iziskuje uvođenje časova plivanja u školama

  • 62

Od početka kupališne sezone, koja se uskoro završava, u Srbiji se udavilo više od desetoro dece. S obzirom na to da se crni bilans života koja je odnela voda povećava iz godine u godinu, jasno je da naša zemlja među decom ima mnogo neplivača što iziskuje uvođenje obaveznih časova plivanja u osnovnim i srednjim školama.

Da treba razmišljati u tom pravcu, i ponoviti praksu koja je vladala, ili se zadržala u nekolicini škola,  slažu se i nastavnici, a i roditelji koji, i zbog tragedija, ali i osvojenih medalja naših vaterpolista, svoju decu upusuju na ovaj sport. Iz Ministarstva prosvete nismo dobili nikakve odgovore na pitanja u vezi sa ovom temom.

U SREBRNOM JEZERU SU SE UTOPILA BRAĆA STEFAN I NIKOLA: Strašni detalji tragedije koja je potresla Srbiju

Voda u Srbiji je progutala Katarinu, Nadžmedina, Viktora, Sejdu, Stefana i Nikolu...

Crna serija počela je 7. maja kada se u Dunavu, u Novom Sadu, tokom veslačkog treninga utopila Katarina Kaunović (15), čije je telo izvučeno tek posle 17 dana, 24 maja. Na Ada Huji utopio se Nadžmedin T. (14) 18. maja. Istog dana i na Adi Ciganliji se utopio Viktor. R. (12) čije su telo ronioci sutradan izvukli. Samo dva dana kasnije crna serija nastavljena je u Srbobranu, gde je, takođe, Dunav u Bačkom kanalu, u Nadalju, odneo Stefana Pisarevića (4). Ni poslednji vikend u junu nije ostao bez tragičnih vesti – u Zapadnoj Moravi, u opštini Ljubić kod Čačka, utopio se dečak S. J. (15). Serija je nastavljena 7. jula kada je iz Šumaričkog jezera pored Kragujevca isplivalo telo dečaka od 12 godina.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

ISPOVEST SANJE PETROVIĆ ČIJA DECA SU SE UTOPILA NA SREBRNOM JEZERU: Grlim sanduke umesto sinova!

Posle četiri dana od nestanka 6. septembra u Nišavi je pronađen desetogodišnji Sejde Malićević iz Niša. A poslednja u nizu tragedija koja je postresla Srbiju jeste davljenje braće Stefana (14) i  Nikole (13)u Srebrnom jezeru prošlog vikenda.

Gubitak ovoliko dece za samo par meseci i te kako govori da među njima ima mnogo onih koji ne znaju da plivaju, što iziskuje uvođenje časova plivanja u školama.

Na to je još pre tri godine ukazivao Nacionalni prosvetni savet, čiji je predlog mera predviđa da se uvedu plivanje, pa čak i skijanje. Pominje se i da će osnovci i srednjoškolci imati  po tri časa fizičkog vaspitanja nedeljno i izborni sport, u okviru kog mogu birati i plivanje. Nepoznanica je, međutim, koliko je takvih škola.

Kako staviti kapu za plivanje

Evo šta NIKAKO NE SMETE, a šta MORATE da uradite ako se neko DAVI! (VIDEO)

IZUZETAK SOMBOR I PANČEVO

Izuzetak su gradovi poput Sombora i Pančeva koji svu svoju decu nauče da plivaju u drugom razredu osnovne škole i to rade sistematski već 40 godina. 

Da li postoji šansa da tako bude u svim školama pitali smo Ministarstvo prosvete međutim, nismo dobili odgovore od njih.

Sa druge strane, profesor fizičkog vaspitanja u Desetoj beogradskoj gimnaziji Žarko Maksić, dugodišnji šef spasilačke službe na otvorenim vodama kaže za Telegraf da na uvođenju plivanja, svakako, treba raditi, iako je svestan da je za to potrebno mnogo novca.

- Neke škole, pogotovo, srednje su imale obavezno plivanje. Primera radi Pravno-poslovna škola imala je plivanje na Tašmajdanu, Ugostiteljska i Elektrotehnička  25. maju... Međutim, u osnovne škole treba uvesti program plivanja jer je tu potencijal - kaže Maksić.

KAD SE DECA NAJVIŠE DAVE

TUGA: Utopio se dečak (15) u Zapadnoj Moravi

On dodaje i u kojoj životnoj dobi se deca najviše dave.

- Najčešće su to deca od 15, 16 godina.

I Dragana Soćanin iz Udruženje "Roditelj" takođe kaže da bi trebalo uvesti obavezno plivanje za osnovce i srednjoškolce ukoliko je to izvodljivo:

- Plivanje je najbolji sport za rast i razvoj deteta.  Imamo reke, nemamo more. Imamo bazene i ne možemo da uskratimo detetu da zna da pliva, treba mu pružiti svaku priliku. Naravno, postavlja se pitanje infratsrukture, dakle, koliko imamo bazena, ko će decu voditi na časove... Mi nemamo infrastrukturu koju, na primer, ima Japan. Kod njih svaka škola ima bazen.

U Srbiji, inače, ima više od 70 bazena, od kojih su dve trećine otvoreni.

Ako uzmemo ozbiljnije procente, na 100.000 stanovnika Srbije imamo JEDAN bazen?!

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav

    15. septembar 2016 | 18:09

    Ne lupajte gluposti. Deca treba da plivaju radi zravlja. A u zakon treba I mora da se uvede da svi ,ama bas svi moraju da imaju prsluke za spasavanje . I plivaci I ne plivaci . Zapamtite Vi gospodo koji donosite zakon o vodenom saobracaju. Svi znamo da motorciklisti moraju da imaju kacige,kako oni koji upravljaju ,tako I oni koji se voze.Zatim u kolima je obavezno vezivanje ,pa onda uvedite I zakon ,da MORA svako ko se vozi camcem ili drugim manjim plovilom da ima pojas za spasavanje ,bez obzira da li zna ili ne da pliva.

  • babe

    15. septembar 2016 | 17:24

    Trebalo bi zakonom obavezati roditelje da nauče svoju decu da plivaju. Ili nek bude preduslov za srednju školu.

  • Ajvanho

    15. septembar 2016 | 17:39

    A gde da uce u lavor,90 posto skaola nema sale za fizicko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA