Radovi na sanaciji noseće drvene konstrukcije Mokranjčeve kuće (FOTO)

Sredinom prošle nedelje, počeli su radovi na sanaciji noseće drvene konstrukcije rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca

  • 0

Reč je o velikom i specifičnom poslu, s obzirom na starost objekta i način gradnje. Radove su danas obišli Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin, Tatjana Panić, član Opštinskog veća i Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Foto: Promo Foto: Promo

- Poslednji veliki zahvat na kući bio 1964. godine kada je ona i pretvorena u muzej. Od tada su prošle 52 godine, pa je zub vremena ali i praktični problemi, usled promena u prizemnom delu kuće, gde su neki noseći zidovi sklonjeni, pa je odžaklija koja se nalazi na spratu kuće vršila veliki pritisak i tokom godina bilo je primetno da deo kuće tone. Godina je taj problem bio sve izraženiji, ali s obzirom da je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša nadležan za nepokretna kultutna dobra na našoj teritoriji bez njihovog odobrenja nismo ništa mogli da preduzmemo - istakao je Ivica Trajković, direktor muzeja Krajine i dodao:

- Ipak u saradnji sa lokalnom samoupravom i građevinskom inspekcijom, mi smo ragovali i septembra prošle godine objekat, koji godišnje obiđe 20 000 posetilaca, je zatvoren zbog ugrožene bezbednosti posetilaca. Od trenutka zatvaranja objekta do početka radova prošlo je gotovo godinu dana, usled komplikovane procedure prilikom izrade projekta. Nakon dobijanja uslova od strane Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, urađen je projekat od strane stručnjaka sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu. U avgustu mesecu ušlo se u proces javnih nabavki i javio se izvođač iz Kragujevca, koji je ispunio oštre uslove nabavke, pa su odmah nakon festivala počeli radovi. Rok za završetak je 90 dana i nadamo se da 9. januar obeležimo u rekonstruisanoj kući - ističe Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine u čijoj je nadležnosti i rodna kuća velikog kompozitora.

Foto: Promo Foto: Promo

Stanje na objektu je u podrumskom delu bilo sklono padanju, tako da je projekat predvideo zamenu kompletne konstrukcije podrusmkog i prizemnog dela. Posao nije nimalo lak, izvodiće se pod punom pažnjom da se ne bi desilo nešto nepredviđeno.

Ovde nije reč o postizanju građevinskih normi, u brzini gradnje, ovde je specifičan posao koji zahteva pažljivo postupanje prema objektu, jer može da nastane višestruko veća šteta u slučaju greške. Radnici moraju da budu pod punom pažnjom prilikom izvođenja radova, jer uklanjanje jedne grede na pogrešan način može da dovede do urušavanja objekta i zato ovde prvenstveno mora da se radi promišljeno i timski, da više ljudi učestvuje u donošenju odluka - rekao je Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin i dodao:

Foto: Promo Foto: Promo

- Projektant je svoj posao odradio savesno, ali jedan deo onih stvari koje je trebao da isprojektuje nije vidljiv i verovatno će projektant morati da dođe ponovo, i da pogleda ponovo skrivene detalje koji nisu uočeni prilikom pregleda kada se ugovarao posao projektanta. Vrednost celog posla je 4,2 miliona dinara, a sama izrada projekta koštala je 360 000 dinara. Ovde nije reč o novcu, ali sam morao da dam i taj podatak zbog građana. Svi se ponosimo Mokranjcem, ceo grad zna simboliku ove kuće i moramo prvenstveno ovaj posao da odradimo kvalitetno kako bi kuća narednih decenija bila stabilna i sugurna. Način korišćenja kuće moraće u budućnosti da se promeni, veliki broj posetilaca i održavanje velikih skupova na spratu kuće neće biti mogući zbog opterećenja koje trpi drvena konstrukcija - rekao je Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin.

Foto: Promo Foto: Promo

Predsednik opštine Negotin istakao je da je poslednjih nekoliko godina lokalna samouprava bacila poseban akcenat na brigu o objektima od javnog značaja koje su pod zaštitom i po kojima se naš grad prepoznaje.

Foto: Promo Foto: Promo

Tako je nedavno završena rekonstrukcija zgrade u centru grada u kojoj se nekada nalazila saobraćajna policija, sanirani su krovovi na Vatrogasnom domu, zgradi republičke inspekcije, školama.

U planu je i uređenje fasada, kako bi naš grad bio lep posetiocima , ali i nama koji živimo u njemu.

(Telegraf.rs/Izvor: Negotin.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA