Džonson: Šaljiva pesma koju sam u maju napisao o Erdoganu je trivijalnost!

Džonson, koji je delimično turskog porekla, opisao je Tursku "kao zemlju njegovih očeva"

  • 0

Šef britanske diplomatije Boris Džonson rekao je tokom posete Turskoj da je šaljiva pesma koju je u maju napisao o turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu "trivijalnost" i založio se za snažno jačanje ekonomskih odnosa dve zemlje.

ZBOG OVE PESMICE TURSKA I VELIKA BRITANIJA MOGLE BI DA IMAJU VELIKI PROBLEM: Evo šta je Boris Džonson napisao o Erdoganu!

Tokom prve posete Turskoj u svojstvu britanskog ministra spoljnih poslova, Džonson je pozvao na sklapanje "ogromnog sporazuma o slobodnoj trgovini" sa Ankarom, kojim bi se, kako je rekao, ojačala ekonomska saradnja.

Džonson, koji je delimično turskog porekla, opisao je Tursku "kao zemlju njegovih očeva", obelodanivši da su neki od njegovih predaka radili na visokim pozicijama u turskom ministarstvu spoljnih poslova, preneo je Frans pres.

Bivši gradonačelnik Londona, koji je odigrao značajnu ulogu u pobedi kampanje za izlazak Britanije iz EU, napisao je u maju za konzervativni britanski list "Spektejtor" šaljivu pesmu o turskom predsedniku, za koju je rekao da je trivijalnost i da je "ushićen" što se priča o njoj nije pokretala na početku njegove posete Turskoj, nego tek danas.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Džonson se potom susreo sa Erdoganom u predsedničkoj palati, a sudeći prema snimcima njihovog susreta, nije bilo ni naznaka bilo kakve neprijatnosti u vezi sa pomenutom pesmom, javio je AFP.

Na video snimku, koji je okačen na veb sajtu turskog predsednika, dvojica zvaničnika su se smejala u trenutku kada je Erdogan Džonsonu davao poklon - repliku pisma otomanskog sultana mančesterskom gradonačelniku.

Osvrćući se na snagu britansko-turskih odnosa, Džonson je primetio da su čuveni "Jafa" keksi "uz koje je kao dete rastao" sada u vlasništvu turskog konditorskog giganta "Ulkera".

- Kakav vidljiviji simbol našeg ekonomskog partnerstva od toga vam je potreban - rekao je Džonson nakon što je naglasio da Britanija želi da ojača ekonomske veze sa Turskom.

Džonson je, takođe, osudio neuspeli pokušaj puča od 15. jula, rekavši da je bio "nasilan i duboko zlokoban i antidemokratski".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA