SLEDI NAJGORA EKONOMSKA KRIZA U ISTORIJI: Biće gore nego 2008, "mehur" samo što nije pukao

Nedavno je vlada pokušala da "ohladi" tržište u velikim gradovima restrikcijama prodaje nekretnina, kao i kaznama za agente koji dižu cene

  • 4

Kineski milijarder Vang Đianlin upozorio je da se Kina suočava sa potencijalno ogromnom ekonomskom krizom na polju nekretnina, većom čak i od američke koja je izazvala svetsku krizu 2008. godine. Vlasnik "Dalian Vanda Grupe", koji je napravio bogatstvo na nekretninama, rekao je za CNN da je tržište nekretnina u Kini "pregrejano" i da predstavlja "najveći mehur u istoriji".

UPOZORENJE ZA CEO SVET: Očekuje nas ogromna kriza, bankari pozivaju na oprez

"Mehur" je u Kini osetljiva reč, nakon što je prošle godine došlo do spektakularnog rasta, a onda i dramatičnog pada berze, kada su milioni malih investitora ostali bez svoje ušteđevine. Sada bi mogli da se suočesa sličnim scenarijom u sektoru nekretnina.

Problem je, kako kaže Vang, u tome što vrtoglavo rastu cene nekretnina u velikim industrijskim centrima kao što je Šangaj, a dramatično padaju u manjim gradovima. Dug u ovom sektoru se meri bilionima dolara - tačnije 3,6 biliona dolara na kraju juna, prenosi "Blic".

Nedavno je vlada pokušala da "ohladi" tržište u velikim gradovima restrikcijama prodaje nekretnina, kao i kaznama za agente koji dižu cene. Ipak, te mere, nisu postigle željeni efekat, jer je prodaja nekretnina porasla u avgustu za 31,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Vang je rekao da ne vidi dobro rešenje za ogromnu razliku u cenama.

Foto: Pixaby Foto: Pixaby

STIŽE NOVA KRIZA, NAJGORA DOSAD: Uznemirujuće upozorenje ekonomiste koji je predvideo krah 2008.

- Problem sa ekonomijom je što nije stigla do svog dna. Ako prebrzo smanjimo nivo zaduživanja, ekonomija će još više patiti. Zato moramo da sačekamo da ona pokaže znake oporavka, pa ćemo postepeno da smanjujemo dugove - rekao je tajkun čija industrija nekretnina i zabave vredi  44 milijarde dolara, i za koga Forbs i Hurun riport kažu da je najbogatiji čovek u Kini.

Počeo je gradnjom velikih tržnih centara i poslovnih blokova u Kini, da bi polako počeo da izvlači novac iz nekretnina, a sada je u pohodu na Holivud. U januaru je kupio veliki holivudski studio Ledženderi entertejment, a njegova prava namera je da kupi "veliku šestorku" filmskih studija: 20th Century Fox, Columbia pictures, Paramount pictures, Universal pictures, Warner brothers i Disney.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hemicar

    29. septembar 2016 | 17:07

    Ionako nemam nista, svejedno mi je ... Meni pare nisu sve u zivotu, zdravlje , uspeh u nauci i ljubav mi predstavljaju prioritet. Novac se trosi i lako ali tesko zaradjuje. Novac je nebita.

  • Kobac

    29. septembar 2016 | 17:39

    Ako je ekonomija dostigla vrhunac, ne ulazite novac nigde, a posebno ne u amere i njihove "firme". Kod njih sve lezi na lazi i prevari, suplje i prazno, samo sljaste reflektori i svetla u boji... Kic nevidjeni...navucice Kineze da trose pare u supljoj zemlji, ekonomiji i bogatstvu...

  • Sanja

    29. septembar 2016 | 21:25

    Ima li gore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA