≫ 

POVEĆAVA SE DODATAK ZA PRVO I DRUGO DETE: Više para, ako imate manje potomaka!

Dodatak za četvrto dete sada je deset puta veći nego za prvo

  • 48

Rađanje prvog i drugog deteta ubuduće će biti prioritet državne populacione politike i sve parkove koji odluče da postanu roditelji država aće finansijski pomagati.

 

NOVINE MINISTRA PROSVETE : Roditelji čija deca beže iz škole snosiće posledice

 

Dosadašnja socijalna politika, kojom se podsticalo rađanje trećeg i četvrtog deteta, nije dala očekivane rezultate, i zato je novim merama planirano da se iz državne kase više novca izdavaja za rađanje prvog i drugoga naslednika.

 

Za sada još ništa nije konkretizovano ali najverovatnije će roditeljski dodatak ubuduće biti veći za roditelje sa manje mališana. Ova naknada sada je za četvrto dete gotovo 10 puta veća neho za prvo, dok sedam putaa više dobijaju mame i tate trećeg deteta. Statistika pokazuje da nam svake godine nestaje po 40.000 stanovnika. Broj mališana u srpskim porodicama je iz godine u godinu sve manji, a umesto dvoje za prostu reprodukciju, u našim porodicama raađa se u proseku 1.4 deteta. Gotovo dve i po decenije borimo se sa negativnom prirodnim priraštajem i nijedna dosadašnja mera nije dala gotovo nikakve rezultate.

 

Vladimir Nikitović, viši naučni saradnik u Inistitutu društvenih nauka u Beoghradu, kaće da je sve moguće, ali je po njemu potpuno pogrešno ako zakonodavac misli da če dasmo novac da natera mlade ljude da rađanju.

 

- Za odluku o rađanju su važniji neekonomski faktori - kaže on.

 

- Za negativni prirodni priraštaj niko nije kriv, već je on produkt civilazijskog napretka. Zato nema brzih rešenja. Ovakve mere mogu da povećavaju natalitet, ali se na može očekivati značajan porast broja dece, prenose Večernje Novosti.

 

Manjkavost naše dosadašnje strategije je što više ministarstava miaju ingerenciju nad ovom oblašću, smatra sagovornik Novosti i dodaj da iako zanemarimo čitav korpus mera koje postoje u svetu, ako hoćemo da povećamostopu rađanja, moramo da razmišljamo o broju majki kojih je sve manje, pošto već decenijama imamo više umrlih nego rođenih.

 

Nikitović još dodaje da  nema čarobnog štapića, pošto je danas teško naći i partnera, a kamloli dobiti decu.

 

NOVINE ZA RODITELJE OD NOVE GODINE: Ukida se povraćaj PDV za bebe, ali povećava roditeljski dodatak

 

- Najbolji način su pored novca i olakšice, odnosno uvođenje fleksibilnih, formi odsustvovanja sa posla, da žene ne budu nezaštićene na tržištu rada, uključivanje muškaraca u celu priču - smatra Nikitović.

 

- Kod nas su pripadnice lepšeg pola van državnog  sektora vrlo ugrožene. Nijedna vlada ne sme da se ozbiljno uhvati s tim problemom u koštac, jer smo deo globalnog tžišta, koje populaciona politike ne zanima. Bitno je, međutim, da se stvori pozitivna populaciona klima i da ne bude da mlade neko tera da budu našine za rađanje dece.

 

Roditeljski dodatak u Srbiji

 

38.000 za prvo dete

 

148.000 za drugo dete

 

267.500 za treće dete

 

356.600 za četvrto dete

 

Rezultati za 20 godina

 

Mere populacione politike uz velike finansijske napore nisu dale rezultate u nordijskim zemljama, naročito Švedskoj. U Rusiji, gde su stope rađanja bile jako niske, odlućeno je da majke dobijaju po 10.000 dolara za svako rođeno dete.

 

- Efekat je postignut, ali to je enormno ulaganje. Pravi rezultati mogli bi da se očekuju tek za 20 godina, a to teško da može da izdži bilo koja zemlja. Praksa pokazuje da nijedna od takvih mera nije bila dugotrajna - kaže Nikitović.

 

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Al 001

    1. oktobar 2016 | 07:12

    Milion puta u predizbornoj kampanji su rekli kako će majke sa troje dece ići u penziju i svaki put slagali. Cela Srbija jedva preživljava sem uskog kruga političara koji se enormno bogate kao i bahate. Svakim danom monstruozni zločini od pritiska nemaštine i nametnutih plaćanja za koje kidaju narod. Sve više samoubistava zbog loše ekonomske situacije. Čak 95%populacije nije bilo nigde van granice pa njima mogu lako manipulisati i govoriti kako se ovde super živi. Veća je emigracija mladih i šklolovanih neko ikada, a koliki je broj socijalno ugroženih i da ne pominjem. Svuda na funkcijama nepismeni, ali poslušni politički sa završenim kiosk fakultetima. JA SA TROJE DECE JEDVA PREŽIVLJAVAM O TOME TREBA PRIČATI TO JE RAZLOG NE RAĐANJA DECE.

  • Vladeta

    1. oktobar 2016 | 07:21

    Super u Cg nema uopste dodatka razlog siptari bi pokupili sve pare iz budzeta

  • Maja

    1. oktobar 2016 | 06:44

    Sta bi sa onim predizbornim obecanjem plata iz budzeta za trece dete!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA