≫ 

VULKAN NA TENERIFIMA PRETI DA EKSPLODIRA: Pre ove havarije je 100 zemljotresa urnisalo tlo (FOTO)

Tim eksperata je poslat u ovo područje, a tamo su zabeležili ogromnu količinu karbondioksida u atmosferi, što je jasan pokazatelj da je erupcija samo pitanje momenta

  • 3

Strahuje se da bi vulkan na Tenerifima mogao da eksplodira nakon što je skoro 100 mini zemljotresa pogodilo ovo područje za četiri sata ovog vikenda.

 PRORADIO "OGNJENI VULKAN" U MEKSIKU, KULJA PEPEO I LAVA: Više od 400 ljudi evakuisano! (FOTO) (VIDEO)

Zabeležena je velika seizmološka aktivnost blizu Mount Teidea u nedelju popodne, objavio je Vulkanski institut Kanarskih ostrva (Involcan). U izveštaju stoji da je bilo oko 92 mikro zemljotresa u Adeji i Vilafloru - čija je jačina pokazivala podeok od 1,5 na Rihterovoj skali.

Tim eksperata je poslat u ovo područje, a tamo su zabeležili ogromnu količinu karbondioksida u atmosferi, što je jasan pokazatelj da je erupcija samo pitanje momenta.

Mnogi zemljotresi su se dogodili duboko pod zemljom - neki čak i 13 km ispod zemljine površine - što je pojačalo strahove da bi ostrvo moglo da ekplodira.

- Beležimo značajne potrese na ostrvu Tenerifi. Neki zemljotresi su veoma niske magnitude, koja je jednaka onima koji se dešavaju u aktivnim vulkanima - saopštio je Involcan.

Foto: involcan.org Foto: involcan.org

Iako je Mount Teide u stanju mirovanja - njena poslednja erupcija bila je 1909. godine - ovo područje je veoma nestabilno. Stanovnici su zabrinuti, pošto je Involcan izdao saopštenje da bi plan o evakuaciji trebao da odmah stupi na snagu.

Prošle nedelje istraživač Involcana, Pedro Hernandez je upozorio da bi erupcija mogla da se dogodi i na Kanarskim ostrvima kao što se i dešava svake četiri godine.

Foto: involcan.org Foto: involcan.org

Sva španska ostrva blizu obale severozapadne Afrike su nastala iz vulkanske aktivnosti.

Zemljotres jačine 6,2 magnitude pogodio je nedavno italijanski grad Amatriče kada je stradao veliki broj ljudi. Najgori zemljotres se dogodio blizu Valdivie na jugu Čilea 1960. godine jačine 9,5 magnitude. Eksperti veruju da jaki zemljotresi mogu da se dese bilo kada, a posledice bi mogle da budu apokaliptične.

(Telegraf.rs/thesun.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    4. oktobar 2016 | 22:09

    Jaooooooj pa jel to onaj vulkan koji ako proradi i napravi odron ka Atlantskom okeanu ide cunami koji davi istocnu obalu Amerike?!Nece valjda?!

  • OZREN RS

    4. oktobar 2016 | 21:55

    Nesto se cudno dogadja,aktivnost vulkana i zemljotresa je veca u poslednjih nekoliko godina.Postaje sve gore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA