Novi Sad bi mogao da postane "Evropska prestonica kulture"

- S obzirom da u Novom Sadu živi 21 nacionalna zajednica, bilo je teško naći jedan identitet i zbog toga smo tražili simbol koji nas definiše, a to su mostovi, jer Novi Sad je jedan od najmanjih gradova u Evropi sa najvećim brojem mostova na Dunavu (11) - rekao je Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za "Evropska prestonica kulture"

  • 4
Jutro u Novom Sadu, panorama grada Foto: Milena Đorđević

U Informativnom centru EU u Beogradu juče je predstavljen Novi Sad kao kandidat za evropsku prestonicu kulture 2021. godine, a da li će poneti tu prestižnu titulu znaće se 13. oktobra, kada će u Briselu biti doneta konačna odluka o tome.

Novi Sad je, zajedno sa Herceg Novim, ušao u finale tog evropskog takmičenja i ukoliko bude proglašen evropskom prestonicom kulture, to će biti prvi put da grad iz zemlje koja nije članica EU ponese tu titulu.

Predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada Nemanja Milenković istakao je danas da je projekat "Evropska prestonica kulture" nosilac transformacije jednog grada i istakao da Novi Sad ima ogromne potencijale i kapacitete kao "srpska Atina", ali i kao centar kreativnih industrija Srbije i regiona.

Milenković je napomenuo i da, ako Novi Sad, pored Temišvara koji je već proglašen evropskom prestonicom kulture 2021. godine, dobije istu titulu, Evropa dobija ne samo dve prestonice kulture, već evropski region kulture, pri čemu jedan grad je član EU, a drugi nije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Kroz slogan ''Za nove mostove'' mi šaljemo poruku reintegracije Srbije u evropski kulturni prostor, a Novi Sad se transformiše otkrivajući svoj identitet, jer on nije više onaj grad sa početka devedesetih godina - rekao je Milenković.

On je ukratko predstavio koncept sa kojim su ušli u finale takmičenja.

- S obzirom da u Novom Sadu živi 21 nacionalna zajednica, bilo je teško naći jedan identitet i zbog toga smo tražili simbol koji nas definiše, a to su mostovi, jer Novi Sad je jedan od najmanjih gradova u Evropi sa najvećim brojem mostova na Dunavu (11) - rekao je Milenković.

On je pojasnio da su kroz četiri mosta - dva postojeća ("Duga" i "Sloboda"), jedan u izgradnji "Nada" i jedan koji će tek izgraditi i koji će imenovati sami građani, želeli da predstave iskušenja i resurse Novog Sada, osnovne vrednosti svog grada, ali i čitave Evrope, stavljajući akcenat na kultruno nasleđe, gostoprimstvo, mlade i kreativne industrije, povezujući pomirenje i migracije kroz kulturni dijalog.

Milenković je naglasio da, i ako ne pobede, nastaviće se započeta transformacija kulture tako da "uspavani ideal srpske Atine dobije novi momenat srpskog Berlina".

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

Član gradskog veća Novog Sada Dalibor Božić rekao je da se Novi Sad već pozicionirao kao centar kulture regiona i izrazio nadu da će sa titulom evropske prestonice kulture dobiti priliku da od Novog Sada naprave međunarodni centar kulture.

Božić je ukazao na značaj nedavnog usvajanja Strategije kulturnog razvoja Novog Sada za period od 2016. do 2026. godine, koja se zasniva na prinicpima participativnosti, demokratičnosti i transparentnosti, a predstavlja rezultat višemesečnog predanog rada predstavnika ustanova, nevladinog sektora, udruženja, organizacija, fakulteta i gradske uprave.

Savetnica u Ministarstvu kulture Srbije zadužena za evropske integracije u oblasti kulture Miroslava Turković naglasila je da je titula evropske prestonice kulture važna sa aspekta zajedničkog evropskog nasleđa i promocije kulturne raznolikosti, a da je cilj revitalizacija evropskih gradova.

Ona je dodala da će Ministarstvo kulture, u skladu sa svojim mogućnostima, pružiti Novom Sadu svu potrebnu finansijsku i tehničku pomoć.

Novi Sad je kandidat i za omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine, a odluka o tome biće doneta krajem novembra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    5. oktobar 2016 | 15:00

    A fasade što nisu osvežavane još od kada se gradio SPENS,pa ruglo od kostura zgrade bivšeg radničkog,pa avetinjska zgrada na uglu Žarka Zrenjanina i Mike Antića...?

  • Ja

    5. oktobar 2016 | 14:14

    Ahaha pa ti divljaci gori od mas u BG

  • ATIMUS

    5. oktobar 2016 | 18:00

    Moglo bi i lapovo ...ali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA