≫ 

Život naših devojčica među najboljim u svetu: Srbija ispred Amerike i Australije na svetskoj listi

Slovenija (7.) je jedna od najbolje pozicioniranih država iz regiona, zatim Makedonija (28.), Crna Gora (36.), Bosna i Hercegovina (40) i Albanija (44.)

  • 4

U danu kada je širom sveta obeležen Međunarodni dan devojčica (11. oktobar) , "Save the Children" je objavio izveštaj o njihovom položaju u 144 zemlje, gde je Srbija zauzela visoko 20. mesto.

BOLESNO: Svakih 7 sekundi uda se devojčica mlađa od 15 godina! (VIDEO)

Analizirali su se uslovi u kojima devojčice odrastaju, kvalitet života, šansa za napredovanje u profesionalnoj karijeri, pravo na donošenje odluka i drugo, pa je iznenađenje to što je Srbija na listi uspela da pretekne Australiju (21.) i Ameriku (32.).

Prva tri mesta očekivano su zauzele skandinavske zemlje - Švedska, Finska i Norveška - koje se smatraju najboljim mestima za odrastanje i razvoj devojčica, koje imaju istovetne šanse i mogućnosti kao i dečaci.

Printksin: savethechildren.org

Slovenija (7.)  je jedna od najbolje pozicioniranih država iz regiona, zatim Makedonija (28.), Crna Gora (36.), Bosna i Hercegovina (40) i Albanija (44.).

Na dnu tabele nalaze se ujedno i jedne od najsiromašnijih zemalja na svetu, Centralnoafrička Republika, Čad i Niger.

Hele Torning Šmit iz "Save the Children" rekla je da iako je ovogodišnji izveštaj nešto bolji u odnosu na prošlogodišnji, to svakako ne znači da su se uslovi poboljšali u celom svetu.

- Iako imamo razlog da budemo zadovoljni ovogodišnjim rezultatima, i dalje postoje mesta na svetu gde devojčice nisu tretirane isto kao dečaci - rekla je ona.

Foto: pinterest.com

Ovaj izveštaj obuhvata i tzv. indeks šansi za devojčice, u okviru kojeg se pravi rang-lista na osnovu pet indikatora: broj maloletničkih brakova, adolescentski fertilitet, mortalitet pri porođaju, broj žena u državnim institucijama, te broj žena koje su završile srednju školu.

Ono što je zanimljivo jeste da su neke razvijene zemlje poput Velike Britanije, Kanade i SAD ove godine zabeležile pad, jer nemaju dovoljno žena u vladi i državnim institucijama.

Ceo izveštaj možete pročitati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MAMA CECA

    12. oktobar 2016 | 11:42

    Ciju decu ste analizirali....tajkunsku lopovsku....kome zamazujete oci....SEBI.....a znate zasto,pa zato jer ce vreme biti sudija a ne vi....do tada se molim za nasu decu da se bore i neodustaju od svoga sna....a vi samo napred sa procenam....nasa deca zive u bpolnom i nepravednom svetu sa kojim se moraju izboriti ....sto nekazete kako se studenti prostituisu samo da bi zavrsili svoje studije....budzet dobijaju privilegovani i mozda jedan sirotan.....svi ste vi istorijski lazovi!

  • mirko87

    13. oktobar 2016 | 01:17

    Mada ovde u Americi imaju od cega da zive.lakse se dodje do para ali roditelji ovde ne posvecuju toliko paznje.nemaju taj osecaj i kulturu koju imaju nasa deca..sve je robotizovano i ponasaju se u skladu sa zakonom.to je sve..pa ko u sta izraste..nije svugde bas tako ali u globalu jeste..

  • mirko87

    13. oktobar 2016 | 01:15

    Gola istina.svaka cast!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA