KAKO POBEDITI HOČKINOV LIMFOM? Predstavljen program edukacije pacijenata

U Srbiji svake godine 200 osoba, između 15 i 35 godina, oboli od Hočkinovog limfoma

  • 0

U cilju podizanja svesti o Hočkinovom limfomu, udruženje pacijenata obolelih od limfoma - LIPA održalo je konferenciju za medije na kojoj je predstavljen jedinstven program edukacije pacijenata koji se sastoji od pet video materijala.

Ovakav vid edukacije rezultat je novog modela saradnje udruženja pacijenata, regulatornih tela, stručnjaka iz oblasti hematologije, naučne i akademske zajednice. Za cilj ima poboljšanje informisanosti pacijenata i njihove okoline o tome šta je Hočkinov limfom, kao i načinima na koje se treba boriti protiv ove opake, maligne bolesti.

MUŠKARCI: Ovo su prvi simptomi raka! Nemojte da ih ignorišete

O Hočkinovom limfomu se u Srbiji veoma malo zna, od toga šta je limfom, kako bolest nastaje, kako se manifestuje pa do toga koje su mogućnosti i načini izlečenja. Upravo iz tog razloga ovakav projekat je od veoma velikog značaja za same pacijente i njihove porodice, kao i za stručnu javnost lekare i društvo uopšte. Cilj nam je da video prilozi koji će biti snimljeni u saradnji sa našim eminetnim lekarima i objavljeni na sajtu našeg udruženja dođu do što većeg broja ljudi kako bi se upoznali sa najvažnijim informacijama vezanim za Hočkinov limfom - izjavila je Maja Kocić, predsednica Udruženja obolelih od limfoma – LIPA.

Putem edukacija biće pruženi saveti o svakodnevnim pitanjima, kao što je ishrana ili ostvarivanje prava iz zdravstvenog i penzionog osiguranja, a sa ciljem osnaživanja psiho-socijalne podrške obolelima i članovima njihovih porodica.

 

Foto-ilustracija: Tanjug/Oksana Toskić Foto-ilustracija: Tanjug/Oksana Toskić

To je nekada bio najsmrtonosniji RAK KRVI koji ubija DECU, a sada je pronađen LEK!

U osmišljavanju ovog projekta učestvovali su eminentni stručnjaci, lekari iz Srpske limfomske grupe i iz kliničkih centara širom Srbije - prof. Milena Todorović-Balint, hematolog Kliničkog centra Srbije, doc.dr. Miodrag Vučić, načelnik hematologije Kliničkog centra Niš, dr. Predrag Đurđević, hematolog Kliničkog centra Kragujevac, kao i dr Boško Anđelić, hematolog Kliničkog centra Srbije.

Hočkinov limfom (HL) je relativno redak malignitet. Procenjuje se da je njegova incidenca 20 puta manja u odnosu na karcinom pluća i sedam puta manja u odnosu na ne-hočkinske limfome. Prema podacima Globalnog registra za rak, u Srbiji se svake godine javi oko 200 novih slučajeva Hočkinovog limfoma, najčešće između 15 i 35 godine života. Ova oblast izleči se u oko 80 odsto slučajeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA