≫ 

Turista se naslonio na spomenik da uzme vodu i oštetio fontanu neprocenjive vrednosti u Dubrovniku (FOTO) (VIDEO)

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom delu Straduna, nakon što je projektovan javni vodovod 1438. godine

  • 4

Komad Male Onofrijeve fontane, spomenika kulture neprocenjive vrednosti, odlomio se u u Dubrovniku kad se na nju naslonio jedan turista, ali niko nije povređen.

 

Samo jedan deo nedostaje Pobedniku na Kalemegdanu da bi bio savršen!

 

 

 

Foto: Tanjug/FaH

Foto: Tanjug/FaH

 

Prema navodima očevidaca, u trenutku te nezgode turista se naslonio na fontanu, kako bi napunio bocu vodom.

 

Foto: Tanjug/FaH

Foto: Tanjug/FaH

 

Predsednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić potvrdio je ovaj događaj i istakao kako će restauracija početi već u ponedeljak.

 

Foto: Tanjug/FaH

Foto: Tanjug/FaH

 

- Naši radnici su izašli na teren kako bi pokupili odlomljeni deo. Već od ponedeljka ćemo početi radove na konzervaciji. Lepila danas gotovo drže bolje od kamena, a na sreću niko nije povređen - rekao je Kapetanić.

 

Foto: Tanjug/FaH

Foto: Tanjug/FaH

 

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom delu Straduna, nakon što je projektovan javni vodovod 1438. godine.

 

Foto: Tanjug/FaH

Foto: Tanjug/FaH

 

Klesarske radove ovoga malog remek dela izveo je kipar Pietro di Martino iz Milana. Reljefi golih dečaka na osmerostranim stranama bazena, te likovi dupina sa školjkama, maskeroni i klečeći dečaci na stupu za skupljanje i izlivanje vode, izražavaju renesansni svetonazor, makar još odišu gotičkim načinom izradbe.

 

 

Inače, Velika Onofrijeva fontana smeštena nedaleko od zapadnog ulaza u Grad nedavno je potpuno obnovljena, a radovi vredni više od milion i po kuna su trajali skoro devet meseci.

 

(Telegraf.rs / Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA