≫ 

Preminuo Tom Hejden: Bio je simbol vremena kada su mladi uzeli istoriju u svoje ruke!

Bio je jedan od optuženih za zaveru i podsticanje nemira tokom protesta 1968. godine u sudskom procesu poznatom kao Čikaška osmorica

  • 0

Američki antiratni aktivista i političar Tom Hejden, preminuo je u nedelju nakon duge i teške bolesti.

Ako se ništa ne promeni u naredne dve nedelje, Hilari Klinton je NOVA PREDSEDNICA SAD

Bio je jedan od optuženih za zaveru i podsticanje nemira tokom protesta 1968. godine u sudskom procesu poznatom kao Čikaška osmorica, umro je u 76. godini.

U američkoj kulturi Hejden će ostati simbol vremena kada su mladi uzeli istoriju u svoje ruke, navodi agencija Asošiejted pres.

Od demonstracija na ulicama Čikaga protiv rata u Vijetnamu, kada je proglašavan državnim izdajnikom, Hejden je prešao put do parlamenta Kalifornije gde je bio poslanik skoro dve decenije. Mnoge je svojevremeno iznenadio njegov brak s glamuroznom holivudskom zvezdom Džejn Fondom.

Rođen 1939. godine u Rojal Ouku u Mičigenu, Hejden je pisao za univerzitetski list, ali je po završetku studija odustao od novinarske karijere.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

– Nisam želeo da izveštavam o svetu. Želeo sam da ga promenim – napisao je u memoarima.

Kao student je učestvovao u osnivanju organizacije Studenti demokratskog društva 1960. i pomogao u organizovanju antiratnih demonstracija 1968. u Čikagu koje su završene nasiljem i čuvenim suđenjem Čikaškoj osmorici.

Hejden i još troje optuženih su osuđeni za podsticanje nereda, ali je presuda kasnije poništena.

Prvi put je posetio Severni Vijetnam 1965. godine, u toku ratu, a kasnije je saznao da je FBI tada počeo da ga prati. Dve godine kasnije ponovo je otišao u Hanoj i na molbu lidera Severnog Vijetnama vratio se u SAD sa tri ratna zatvorenika, za šta mu je Stejt department zahvalio.

Bio u braku sa Džejn Fondom

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Filmsku zvezdu Džejn Fondu upoznao je 1971. godine i posle dve godine su se venčali. Hejden je u braku s Fondom bio 17 godina i s njom ima sina Troja.

Krajem 1970-ih godina ušao je u politiku, a u Predstavnički dom parlamenta Kalifornije izabran je 1982. godine. Zalažući se za obrazovanje i zaštitu životne sredine, ušao je u Senat kalifornijskog parlamenta 1992, čiji je član bio do 2000. godine.

Učestvovao je i u trci za gradonačelnika Los Anđelesa i guvernera Kalifornije.

Sve vreme je ostao glasni protivnik rata, uključujući ratove u Iraku i Avganistanu, a poslednje godine proveo je kao pisac i predavač koji se zalagao za reformu američkih političkih institucija.

Napisao je ili uredio 19 knjiga, uključujući memoare Reunion.

– Retko, ako ikada, američka istorija ima generaciju koja je počela s višim idealima i doživela veću traumu nego oni koji su živeli od 1960. do 1968. godine – napisao je Hejden.

U memoarima je priznao i da je vreme kontrakulturne pobune bio najuzbudljiviji i najispunjeniji period njegovog života.

– Šta god da budućnost donosi i koliko god da sam zadoljan svojim životom danas, nedostaju mi šezdesete i uvek će mi nedostajati – napisao je Hejden.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA