U OVIM MESTIMA U SRBIJI NE SMETE DA PIJETE VODU: U njima je ešerihija koli, vrlo opasna bakterija

Voda koju meštani srpskih sela piju i koriste za navodnjavanje povrtnjaka i njiva, u trećini uzoraka sadrži bakteriju koja izaziva brojna oboljenja

  • 7

Analiza vode za piće u seoskim područjima Srbije pokazala je da su u 33 odsto uzoraka bile prisutne bakterije odnosno ešerihija koli, objavljeno je danas u Institutu Batut, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da će ti rezultati poslužiti za nalaženje najboljih rešenja koja će popraviti kvalitet vode u srpskim selima.

Narandžasta voda u Srbiji: UGROŽENO VIŠE OD MILION LJUDI?

Radi se o malim vodovodnim sistemima i seoskim bunarima u Srbiji, rečeno je na skupu "Batutovi dani" sa temom "Zdravstvena ispravnost vode za piće u ruralnom području Republike Srbije".

Konkretno, ešerihijom je zagađeno 30 odsto seoskih vodovoda i oko 40 odsto bunara, što znači da u mestima koja imaju bunare ili su jednostavno ruralnija, ne bi valjalo piti vodu, za svaki slučaj..

Ešerihija koli je bakterija, jedna od najotpornijijih na antibiotike, a može izazvati vrlo neprijatne crevne i urinarne infekcije, upalu pluća, sepsu i meningitis.

Ministar Lončar je rekao da će na osnovu ovih rezultata biti određene mere koje će poboljšati kvalitet vode po određenim prioritetima.

Oliver Šmol iz Regionalne kancelarija SZO kaže da ne zna nijednu državu koja nema ovakve probleme sa vodom u ruralnim sredinama.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je da je studija o ispravnosti vode rađena u prethodnih godinu dana, a da su najčešći sanitarni rizici na vodnim objektima nastali zbog neograđenih i neobeleženih izvorišta, izvora u blizini septičkih jama i stajnjaka, odsustva dezinfekcije vode za piće u 71 odsto ispitivanih seoskih vodovoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA