Ovo Srbi neće preživeti: Otkriveno zašto su žene bolji vozači od muškaraca! (FOTO)

- Žene vozači se bolje staraju o vozilima i imaju bolje rezultate po bezbednosti vožnje - istakla je Bulc

  • 11

Žene su sa stanovišta bezbednosti bolji vozači od muškaraca i mogu da doprinesu da se smanji broj pogibija na putevima, istakla je evropska komesarka za transport Violeta Bulc predstavljajući podatke o sektoru transporta u EU.

 

(VIDEO) Uletela u jednosmernu ulicu na Vračaru u KONTRA SMERU, a onda je nastao "SPEKTAKL"!

 

- Žene vozači se bolje staraju o vozilima i imaju bolje rezultate po bezbednosti vožnje - istakla je Bulc, preneo je danas EurActiv.com.

 

Ipak, žene su mnogo manje zastupljene u evropskoj industriji transporta, pokazuje izveštaj o transportu u EU za 2016. u kojem su ocenjene performanse zemalja-članica u 30 kategorija.

 

Ranije ove godine Komisija je kritikovala članice EU zbog blagog porasta broja pogibija na putevima 2015. godine u odnosu na 2014, a komesarka je za taj trend rekla da "zabrinjava".

 

Komisija je obećala da će do 2020. smanjiti broj pogibija na putevima za polovinu u odnosu na 2010, kada je u saobraćajnim nesrećama poginulo 31.400 ljudi.

 

EU mora da pojača napore da bi taj cilj i ostvarila iako se evropski putevi smatraju najbezbednijim u svetu. U 2015. je na putevima u EU poginulo 26.000 ljudi, pokazalo je istraživanje Evropskog saveta za bezbednost u saobraćaju.

 

Beogradska plavuša je prvo vozila jednosmernom ulicom, a onda se OVAKO parkirala! (FOTO)

 

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

 

- Mladi vozači, posebno muškarci, nisu opasnost samo za sebe, oni više nego vozači iz ostalih starosnih grupa predstavljaju veću opasnost i za one koji s njima putuju i za druge učesnike u saobraćaju - navodi se u istraživanju.

 

Evropska komesarka Bulc je ranije ukazala na korišćenje automobila bez vozača kao na potencijalno rešenje za problem broja poginulih na putevima u EU. Međutim, takvi automobili još godinama nećemoći da se kupe u EU.

 

Holandija je treću godinu uzastopno nabolje plasirana u izveštaju Evropske komisije o transportu u EU jer je zabeležila najbolje rezultate u 15 od 30 kategorija. Slede Švedska, Nemačka i Austrija.

 

Rumunija je drugu godinu uzastopno poslednja na listi jer je za 2015. dobila niže ocene nego 2014. godine za udeo alternativnog goriva i obnovljive energije u sektoru transporta

 

U Rumuniji je broj poginulih na putevima i železnici veći od evropskog proseka i u 2015. je u sudarima automobila poginulo 95 ljudi na milion stanovnika, dok je prosek EU 52 na milion.

 

Najviše poginulih na putevima u EU u 2015. je u Bugarskoj - 98 na milion stanovnika, a najmanje na Malti - 26 na milion. Ni Slovenija, domovina komesarke Violete Bulc, nije se dobro plasirala na listi, i u odnosu na 2014. je pala za čak deset mesta.

 

Slovenija ima jednu od najnižih stopa žena zaposlenih u sektoru transporta u EU. U toj zemlji stopa poginulih na putevima porasla od 2014. do 2015. sa 52 na 58 na milion stanovnika.

 

(Telegraf.rs/Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kengur

    28. oktobar 2016 | 16:39

    Savesniji da ali bolji nikako

  • mislim

    29. oktobar 2016 | 00:04

    Da nisu zeleli da kazu bolji vec sigurniji. Manje rizikuju, a pogotovo to kad tek poloze. Momci hoce da se dokazu da su svi sumaheri, a naravno da nisu bas, a one ce pre da dave nego da ulaze u neke rizicne situacije, samim tim izazivaju manje nesreca i eto statistike. Odgovornije su isto. Retko cete cuti da se pijana devojka vracala u 2-3 ujutru kuci i slupala kola, a za muskarce je to svaki vikend

  • Putin R.S

    28. oktobar 2016 | 18:59

    Zene su panicarke i ne umeju da parkiraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA