≫ 

Bili smo u jedinoj beogradskoj školi čiji đaci nose uniforme, a od sledeće godine će morati i nastavnici (FOTO)

Već petu godinu za redom, ova škola je prepoznatljiva po đačkim uniformama, a od nedavno ih prepisuje sve veći broj škola

  • 55
Osnovna škola Aleksa Šantić - Kaluđerica Foto: Milena Đorđević

Škola "Aleksa Šantić" u Kaluđerici jedina je beogradska škola čiji đaci nose uniforme, a prema rečima direktora škole Radivoja Miljića ovo pravilo bi od naredne godine trebalo da važi i za nastavnike škole. 

POKRENUTA INICIJATIVA: Vraćaju se uniforme u osnovne i srednje škole?

Uniforme nose učenici do 5. razreda, a na samu ideju došao je 2011. godine sam direktor, i kako nam kaže, dobio je jednoglasnu podršku roditelja i nastavnika.

Već petu godinu za redom, ova škola je prepoznatljiva po đačkim uniformama, a od nedavno ih prepisuje sve veći broj škola.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

KONAČNO I POTVRĐENO: EVO KADA će uniforme biti OBAVEZNE u osnovnim školama u Srbiji!

- Ideja je bila lično moja, dobio sam podršku i nastavnika i roditelja, i od 2011. godine svi učenici na časovima nose uniformu. Tada je škola za svaku uniformu dala 850 dinara. Dezen zajedno biramo na đačkom parlamentu, ženske uniforme su roze, a muške plave, a obično se naprave i malo veće, da bi mogli da ih nose i sledeće godine. U septembru ih zadužuju kod učiteljice, a u junu ih vraćaju. I tako ponovo od septembra - priča sa osmehom direktor Miljić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević
Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Imajući u vidu da mnogi misle da će uvođenjem uniformi nestati socijalne i klasne razlike među učenicima, u ovoj školi nemaju taj cilj:

- Uniforme su potrebne, stvaraju osećaj zajedništva, pripadnosti jednoj grupi, nama nije cilj da postignemo da socijalne razlike nestanu. Nošenje uniformi je normalno u svim školama u svetu, a mislim da će u Srbiji zaživeti samo ako neko dođe i kaže "To mora tako", inače ovako teško. Slati su dopisi svakoj školi da se izjasni po tom pitanju, ali ako svako bude davao neko svoje mišljenje od toga neće biti ništa - kaže on.

Problem sa druge strane u uvođenju uniformi, Radivoje Miljić, vidi i u novcu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Ako budu novac za uniforme trebali roditelji da daju onda će biti teško, sa druge strane ako škole budu davale pare za to, možda bude nekih malverzacija, ko je uzeo novac i slično. Uniforme su potrebne i u srednjim školama, ima učenica koje namerno provociraju mlade profesore dubokim dekolteima i kratkim suknjama. Uniforme bi rešile taj problem, obuče ispod šta hoće, a preko lepo zakopča uniformu i svima lepo. Mislim da u školi ipak treba da postoji neki kodeks. Ja sam tako jednom vratio i nastavnicu sa vrata da se presvuče, jer smatram da nije bila obučena primereno za školu - istiće Miljić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević
Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ono što je bitno jeste uvesti uniforme od prvog razreda, jer će se učenici vremenom potpuno navići na takvo oblačenje, pa im tako neće biti čudno da u osmom razredu ili srednjoj školi nose uniforme, smatraju u ovoj beogradskoj školi.

Škola je pored nošenja unifromi poznata i po sportskim uspesima, velikoj disciplini (ova škola ima čak 50 kamera u okviru škole), poseduju svoj grb i himnu, a imaju i trim stazu veću nego na Olimpu. Takođe svake godine organizuju svečanost "Šantićevi dani" od 22-27.maja. Tada dolaze i učenici iz Slovenije, Rumunije i Mađarske.

Dok se ideja o uvođenju školskih uniformi zahukatava Ministartsvo prosvete je naložilo školskim upravama da sprovedu anketu  o tome da li su za uvođenje uniformi. Mišljenja su podeljena i većina mama i tata osnovaca u mlađim razredima podržava ideju, dok su u starijim razredima češće zaokruživali “nezainteresovan”.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

(I. Lazić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    3. novembar 2016 | 19:35

    Svaka čast. Bravo

  • Сале Лш.

    3. novembar 2016 | 20:53

    Директоре, свака част! Кад би и у држави било више реда и дисциплине било би свима боље.

  • Tea

    3. novembar 2016 | 19:22

    Bas su slatki...uniforme su medene...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA