DEŠIFROVANA PORUKA BAGDADIJA: Ovo je poručio između redova vođa džihadista svojim borcima (FOTO)

- Ova bitka i totalni rat, i veliki džihad koji Islamska država danas vodi samo nas učvršćuju u našoj veri da je, ako Bog da sve ovo uvod u pobedu - rekao je Bagdadi u audio-poruci koju su u četvrtak na internetu objavili njegovi sledbenici

  • 5

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi poručio je u četvrtak svojim sledbenicima da nema povlačenja u "totalnom ratu" koji se vodi protiv njih u Mosulu. Izražavajući uverenost da će borci Islamske države pobediti snage šijatskog islama, sunitskih jeretika Turske i Saudijske Arabije, Bagdadi je pozvao džihadiste koji se bore u Mosulu da izazovu haos.

BORITE SE PROTIV BOŽIJIH NEPRIJATELJA, UNIŠTITE GRADOVE NEVERNIKA: Oglasio se vođa džihadista Bagdadi

- Ova bitka i totalni rat, i veliki džihad koji Islamska država danas vodi samo nas učvršćuju u našoj veri da je, ako Bog da sve ovo uvod u pobedu - rekao je Bagdadi u audio-poruci koju su u četvrtak na internetu objavili njegovi sledbenici.

Iračka vojska i specijalne snage, šijitske milicije, kurdske pešmerge i druge skupine uz potporu američkih zračnih napada pokrenuli su pre dve nedelje ofanzivu na Mosul.

Oslobođenje Mosula označilo je poraz Islamske države u iračkom delu kalifata koji je Bagdadi proglasio u tom gradu pre dve godine. Islamska država je zauzela i veliki deo Sirije.

U prvoj audio-poruci u gotovo godinu dana, Bagdadi je pozvao stanovništvo mosulske pokrejine Ninive da "ne popusti u džihadu" protiv "neprijatelja Boga". Pozvao je takođe sovje borce samoubice da "pretvore noći nevernika u dane, da izazovu haos u njihovim zemljama i učine da krv teče u rekama".

Foto: Tanjgu/AP Foto: Tanjgu/AP

Onima koji padnu u iskušenje da pobegnu poručio je da bi trebali "znati da je vrednost ostanka na vlastitoj zemlji u časti hiljadu puta veća od cene nečasnog povlačenja".

Bagdadi je u govoru takođe pozvao na napade na Tursku i Saudijsku Arabiju, jer su stale na stranu neprijatelja.

- Turska je ušla u područje našeg delovanja pa je napadnite, razorite njenu sigurnost i posejte u njoj užas. Stavite je na svoj spisak bojišta - rekao je on.

Bagdadi je pozvao sledbenike da izvode i "napad za napadom" u Saudijskoj Arabiji, ciljajući snage sigurnosti, vladine zvaničnike, pripadnike vladajuće porodice Al Saud i medije zbog toga što su "stali na stranu nevernih nacija u ratu protiv islama i sunita u Iraku i Siriji".

Nedugo nakon objave govora oko 2 sata ujutru po lokalnom vremenu, istočni Mosul potresle su snažne ekplozije. Militanti su isplalili rakete na četvrti kojima se približavaju iračke snage. Džihadisti na ulicama poručuju da će se, ohrabreni Bagdadijevim rečima, boriti do smrti, kazao je jedan stanovnik grada.

Irački vojnici u Mosulu su naišli na snažan otpor džihadista, ali se najgore borbe tek očekuju i to za svaku ulicu u gradu, pa čak i svaku kuću, upozorili su visoki vojni zvaničnici. Do sada su u istočnoj četvrti Intisar irački vojnici ubili dvojicu bombaša samoubica, "očistili" najmanje šest autobombi, a kako se borbe zahuktavaju grad napuštaju stotine civila, javlja CNN. Osim bombaša samoubica, problem za iračku vojsku predstavljaju i ISIS-ovi snajperisti, improvizovani eksplozivi se nalaze i u rovovima ispunjenim naftom koje su prema nekim arapskim medijima džihadisti zapalili.

Foto: Tanjgu/AP Foto: Tanjgu/AP

Dok su borbe u Mosulu sve žešće, britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da obaveštajni podaci upućuju da je Bagdadi pobegao sa mesta događaja, ali nije rekao gde bi mogao biti.

300 DECE ISIS-a ZAKLANO: Pokolj "lavića kalifata" podseća na poslednje očajničke dane Hitlera

Pentagon tvrdi da Bagdadi gubi kontrolu nad svojim borcima Vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi gubi kontrolu nad svojim snagama u bitki za Mosul, rekao je u četvrtak jedan američki vojni zvaničnik.

Islamska država ranije je objavila audio-poruku navodno od samog Bagdadija u kojoj on poziva svoje sledbenike da se ne povlače.

Pukovnik Džon Dorian, portparol američke koalicije koja se bori protiv džihadista u Iraku i Siriji, rekao je da vojska nije službeno proverila autentičnost snimka, ali je istaknuo da je "očigledno" reč o pokušaju Islamske države da komunicira sa borcima.

- Jedna od zanimljivih stvari koju smo uočili u engleskom prevodu poruke je da Bagdadi kaže: "Nemojte se boriti međusobno". To je vrsta stvari koju govori vođa koji gubi zapovedništvo i kontrolu i sposobnost da zadrži sve na istoj liniji. Ne verujemo da će uspeti - rekao je on.

(Telegraf.rs / Izvor: Hina/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    4. novembar 2016 | 11:53

    Zavrnite im dotok oružja odakle njima rakete

  • Borko

    4. novembar 2016 | 13:38

    Svaka budala se poziva na Boga, pa čak i kada naređuje monstruozne egzekucije, zaboravljajući osnovno; Bog je ljubav !!!

  • Nesto mi pade na pamet...

    4. novembar 2016 | 11:59

    Pa naravno da je bagdadi pobegao...taj je itekako svestan da ubijanje neduznih ljudi bilo koje vere nikakav dzihad nije...tako da se njemu uopste ne umire u ovom ratu, zna taj kako ce ga docekati njegov Bog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA