IZ PROTESTA ZAPALIO LUTKU JEVREJINA, PA GA OSUDILI: Pravo lice otkrio kada je čuo da će u zatvor!

- Taj gest bio je nedvosmislen, s nedvosmislenom konotacijom likvidacije Jevreja spaljivanjem. U kontekstu ksenofobnih parola na demonstracijama, to je jasna pretnja. Sud ne veruje da to nije bilo huškanje na mržnju - obrazložio je presudu sudija Marek Gurni

  • 5

Sud u Vroclavu poslao je na 10 meseci u zatvor jednog poljskog nacionalistu jer je lutku Jevrejina spalio na demonstracijama ekstremista u tom poljskom gradu novembra prošle godine.

MUSLIMAN NOŽEM IZBO RABINA U STRAZBURU: Vikao je ALAHU AKBAR, narod u panici

IZMEĐU LJUBAVI I MRŽNJE: Ove blizance je život razdvojio, jedan je odrastao kao nacista, drugi kao Jevrejin! (FOTO)

- Taj gest bio je nedvosmislen, s nedvosmislenom konotacijom likvidacije Jevreja spaljivanjem. U kontekstu ksenofobnih parola na demonstracijama, to je jasna pretnja. Sud ne veruje da to nije bilo huškanje na mržnju - obrazložio je presudu sudija Marek Gurni.

Osuđeni Pjotr Ribak je pred početak suđenja kazao da lutku nije zapalio iz mržnje prema Jevrejima, ali kada je čuo presudu, optužio je sudije da rade protiv naroda jer zatvaraju "poljske rodoljube", i rekao da je paljenje lutke Jevrejina bilo "za dobro Poljske".

Jevreji napuštaju Varšavski geto nakon gušenja ustanka. Iza njih je oblak dima i vatre. Koračaju u smrt, a na licu mlade žene u mantilu se vidi da je toga svesna. Foto: Wikimedia Commons/Stroop Report Jevreji napuštaju Varšavski geto nakon gušenja ustanka. Iza njih je oblak dima i vatre. Koračaju u smrt, a na licu mlade žene u mantilu se vidi da je toga svesna. Foto: Wikimedia Commons/Stroop Report

Kazna je u ovom slučaju neočekivano visoka, pošto je tužilac tražio samo 10 meseci društveno-korisnog rada, međutim sudija je objasnio da je taj izgred izrazito društveno štetan.

Predsednik Društvenog i kulturnog udruženja Jevreja u Poljskoj Artur Hofman kazao je da je "među nama mnogo starijih ljudi koji su čudom preživeli rat. Mnogi od njih bili su svedoci monstruoznih zločina. Fatalno je da se iznenada u slobodnoj Poljskoj pojavljuju scene spaljivanja simbola Jevrejina.

- U 'Kristalnoj noći' su takođe paljeni jevrejski simboli - podsetio je on.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Krivičnu prijavu protiv Ribaka podneo je gradonačelnik Vroclava Rafal Dutkjevič 18. novembra prošle godine, odmah posle demonstracija ekstremista iz "Narodnog radikalnog bloka" protiv izbeglica.

Tokom "Kristalne noći" 9. novembra 1938. širom Nemačke nacisti su organizovano demolirali i razbijali izloge radnji i prozore kuća i stanova Jevreja, što je bio početak velikog pogroma jevrejskih građana i prva naznaka procesa koji se pretvorio u Holokaust - pokušaj njihovog potpunog fizičkog istrebljenja.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dd

    22. novembar 2016 | 08:22

    Covek je progledao, zna ko stoji iza svega lošeg u svetu..

  • .....

    22. novembar 2016 | 11:58

    Hazari su najvece zlo....to inace i nisu jevreji pravi jevreji ne postoje vec vise od hiljadu godina

  • ATIMUS

    23. novembar 2016 | 02:05

    A dali se jevreji pitaju zasto ih nigde nevole .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA