KRAJ OPASNIM PRAKSAMA ZA UČENIKE: Nema nošenja tereta, krivljenja kičme i korišćenja opasnih predmeta

Predlog je napravljen u saradnji radne grupe Ministarstva za rad i Međunarodne organizacije rada

  • 4

Vladi Srbije uskoro bi mogla da usvoji listu sa predlogom opasnih poslova za decu mlađu od 18 godina, što bi moglo da utiče i na postojeći koncept praksi u srednjim školama.

NOVI PREDMET STIŽE U OSNOVNE ŠKOLE: Deca će na preduzetničkom vaspitanju učiti da budu kapitalisti

Lista predviđa da učenici do 18 godina ne smeju da dižu terete veće od 15 kilograma, dok je za učenice kilaža smanjena na 10 kilograma. Takođe, ne bi smeli da vreme provode u neprirodnom položaju tela, da koriste oštre predmete, rade noću, ali ni da borave u objektima u kojima se puši.

Predlog je napravljen u saradnji radne grupe Ministarstva za rad i Međunarodne organizacije rada.

Profesor Predrag Bulat, koji je učestvovao u sastavljanju liste, kaže za 021.rs da njen cilj nije da se nekome onemogući edukacija, nego da đaci tokom edukovanja budu bezbedni.

- Mi smo vodili računa o tome da zaštitimo decu, a da istovremeno obezbedimo potrebnu edukaciju. To već predviđaju postojeći zakoni, a mi to samo preciziramo. Kada su u pitanju prakse, tu prosto dolazi do toga da kako bi neko dobio određeno znanje neophodno je da se izloži nečemu opasnom. Tu smo koristili primer tesara koji radi na krovu. Da bi učenik dobio potrebno znanje on mora videti kako se to radi, ali ne mora provoditi toliko vremena na opasnom mestu. Dakle, smanjuje se vreme izloženosti nekoj opasnosti. Sa druge strane, đaci ne smeju da dižu velike terete u jednom potezu, pa smo gledali da to bude prilagođeno. Sve to smo radili zato da ne bi došlo do oštećenja u razvoju dece i da bismo sprečili da dođe do oštećenja razvoja koštano-zglobnog sistema - objašnjava Bulat.

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox

Međutim, prosvetari ističu da u obavljanju praksi postoji niz propusta koji mogu da utiču ne samo na zdravlje đaka, nego i na njihovo poimanje rada. Iako su neretko izloženi oštrim predmetima, teretima, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živković ističe da sa njima moraju da rade osobe koje su obučene za rad sa decom.

- U suprotnom se dešava da su deca prepuštena na milost ili nemilost nekom majstoru i to nema nikakav efekat, praktično pravi veću štetu nego korist. Učenik stvara pogrešnu sliku o profesiji i o tome kako se nešto radi. Deca često budu zloupotrebljena na praksi i ne dobiju znanja koja bi trebalo da imaju. Takvih primera ima dosta, dođu na praksu i onda se traži od njih da čiste magacin, preslažu robu, a trebalo bi da rade nešto potpuno drugačije - navodi on.

Učenici koji se upoznaju sa praktičnom nastavom van granica Srbije budu prilično razočarani kada shvate da njihove kolege dobijaju novac za praksu, dok u svojoj zemlji nemaju ni topli obrok. Jedno od takvih iskustava imala je i nekadašnja učenica ekonomske škole u Novom Sadu Tamara Dragojević koju je praksu provela u supermarketu.

- Praktična nastava na koju sam išla uopšte nije zadovoljila ni očekivanja ni potrebe. Od rada učenika svi su imali koristi, i škola koja ima ugovor sa kompanijom, a i supermarket koji je dobio jeftinu radnu snagu. Na praksi smo radili one poslove koje radnici ne vole, čistili smo, brisali, a neretko nosili tešku robu. Kada govorimo o stečenemo znanju, nema šta puno da se kaže, jer ga nije ni bilo. Ukoliko se usvoji ovakav predlog i zaista se formuliše lista poslova koje učenici ne smeju da se obavljaju, to će biti pozitivan korak ka tome da se zaustavi zloupotreba. Prosto, ukoliko im se bude nametalo da rade nešto što ne bi trebalo imali bi na šta da se pozovu. Ali pitanje je koliko će sa tim pravima sami učenici biti upoznati, tako da bi na tome trebalo da se radi - zaključuje Dragojević.

Radna grupa je morala da pravi pojedine kompromise. Iako je prvobitno zamišljeno da deca ne smeju da služe alkohol, ta odluka je izmenjena upravo kako bi deca mogla da rade u ugostiteljskim objektima.

Živanović ističe da je dobro što će se ovakav predlog naći u razmatranju, ali da je bitno kako će se i da li će lista poštovati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ultra

    23. novembar 2016 | 10:30

    Kakve budale i metiljavci će da stasavaju u ovoj zemlji, teško nama. Najbolje ih naguzite za računar, pa da virtualno podižu teret, ako je ikako moguće, da im se zakržljali mišići nikako ne bi zamorili.

  • vip

    23. novembar 2016 | 10:03

    Ma dajte zato nam deca i postaju krzljava i nikakva sta je nama falilo radili smo slušali i cutalistajali po celi dan,nosali svašta i postali radni i vredni ,a ovi sada pih ne poželjeti nikome!dosla djevojčica tri dana u friz.salon ništa nije ni radila ,a sta ce u prva tri dana dobila potpis i nema je vise nikada.sta reci?

  • Brale

    23. novembar 2016 | 09:54

    A kako da nauči da montira menjač a nesme da podigne ništa teže od 10 kilograma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA