PARADOKS: Srbi "trče" u Mađarsku po jeftiniju robu, a Mađari u Srbiju po svoju, jeftiniju robu

Razlog za to je povraćaj poreza, takozvana "afa"

  • 14

Da bi opremili stan tehnikom, napunili frižider ili obnovili garderobu, naši građani, naročito sa severa Vojvodine, mahom odlaze u susednu Mađarsku. To i nije ništa čudno. Međutim, paradoks je da Mađari dolaze u Suboticu da bi kupovali mađarsku robu, jer je ona ovde mnogo jeftinija.

BEOGRAD ILI ZAGREB: Šta mislite, koji grad je jeftiniji za život? (FOTO)

Razlog za to je povraćaj poreza, takozvana "afa", koja se, u zavisnosti od trgovinskog lanca kreće od 18 do čak 27 odsto.

- Minimalni iznos da biste dobili povraćaj poreza je da u radnji potrošite 54.000 forinti, što je otprilike 170 evra. Sa tim računom, u povratku, odlazite kod mađarskih carinika koji ga overe i ispune formular i već sledeći put, uz obavezno prikazivanje pasoša, u istoj radnji dobijete povraćaj poreza - objašnjava dobro poznatu proceduru jedan od trgovaca na subotičkom buvljaku za Večernje novosti.

Nezvanična procedura uglavnom podrazumeva da se srpskim carinicima kupljena tehnička roba prećuti. Prehrambena roba i hemija, međutim, ne podležu carini dok ne pređu vrednost od 100 evra. Tako da, ako u kolima ima troje ljudi, u gepeku može da bude robe u vrednosti od 300 evra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tezge na buvljaku su pune mađarske robe, koja je upola jeftinija nego na rafovima prodavnica, ali u prekograničnu kupovinu vrlo često odlaze i građani koji se ne bave trgovinom. Mnogi od njih prate sniženja u velikim marketima kao što su "Metro", "Tesko", "Kora" ili "Ikea" i po vrlo povoljnim cenama kupuju nameštaj i tehničku robu. Nisu retki ni oni koji u Segedinu kupe kompletnu opremu za novorođenče.

Foto: Foter/Flickr/William Hook Foto: Foter/Flickr/William Hook

- Proteklog vikenda bio je "crni petak" i svuda su bila velika sniženja, na primer, u "Tesku" plazma televizor LG 43 inča koštao je 80.000 forinti ili oko 32.000 dinara (260 evra). Na taj iznos vraća se "afa" od 27 odsto i on nas je koštao oko 58.000 forinti ili 22.000 dinara - priča Milena B.

- Isto toliko košta i laptop računar "lenovo", pa planiramo i njega da kupimo. Kako ćemo proći granicu još ne znamo, nadamo se da nećemo morati da robu prijavimo na carinjenje - dodaje ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    28. novembar 2016 | 18:53

    Koga briga za obicnu radnicku klasu . Na sledecim izborima treba glasati za one koji obecavaju vece poreze i nove takse .

  • Luka

    28. novembar 2016 | 20:43

    Naša privreda je uvliko uništena,čim uvozimo jaja iz poljske...

  • gregor

    28. novembar 2016 | 19:43

    I dodao bi,sve je jeftinije 20 do 30% u Madjarskoj i Nemačkoj,na primer!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA