Film "ZOVEM SE NERO" pobednik 22. FAFA!

Dodelom nagrada za najbolje filmove i projekcijom filma „Toni Erdman” večeras je svečano zatvoren 22. Festival autorskog filma

  • 0

Ovogodišnji Festival autorskog filma završen je dodelom glavnih nagrada u Domu omladine. Gran pri "Aleksandar Saša Petrović", u iznosu od 5 000 evra, za najbolji film glavnog, takmičarskog programa pripao je filmu "Zovem se Nero", iranskog reditelja Rafi Pitsa, a u ime fondacije Aleksandar Saša Petrović zahvalio se profesor Božidar Radenković.

Ovu odluku, jednoglasno, doneo je tročlani međunarodni žiri festivala koji je radio u sastavu: Gurvinder Sing, reditelj filma "Četvrti pravac", prošlogodišnji pobednik festivala, generalna direktorka NIPKOW programa Petra Vajsenburger, kao i jedna od najcenjenijih poljskih rediteljki današnjice Malgoržata Šumovska.

Kako su članovi žirija naveli u obrazloženju odluke "Zovem se Nero" je hrabri prikaz potrage za identitetom i poštovanjem u svetu punom konflikta i ograničenja koja stvaraju stalež, rasa, nacionalna pripadnost; kao i ograničenja običnih građana koji se koriste kao oruđe u mašineriji rata, da bi na kraju bili žrtvovani i odbačeni na oltaru patriotizma.

Foto: Promo Foto: Promo

Reditelj Rafi Pits nažalost nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanom zatvaranju, ali se publici obratio putem video poruke u kojoj je izrazio svoje veliko oduševljenje i zahvalnost:

- Želeo bih da se zahvalim članovima žirija, kao i svima koji su mi pomogli da snimim ovaj film. Aleksandar Saša Petrović, po kome je i Gran pri festivala dobio ime, ima citat sa kojim sam se poistovetio, a u kome osećam odjek svog filma:

- Bože, ako mi podariš još jedan život posle smrti, dopusti da budem Ciganin. Dopusti da sam izaberem jedan od puteva: put radosti koji će od mene načiniti srećnog čoveka, ili put smrti i susret sa tobom. Tako da samo želim da kažem da je ovo velika čast, veoma sam dirnut i voleo bih da sam u Beogradu, kako bih podelio ovaj trenutak sa vama. Hvala što mi dajete hrabrost da nastavim dalje.

Foto: Promo Foto: Promo

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Kristi Puiju za film "Sijeranevada". Žiri je objasnio da ovaj reditelj spaja različite likove koji su suočeni sa svakodnevnim strahovima u apsurdnom i komičnom zbližavanju šire porodice i da pri tome on daje sve od sebe, iznoseći na videlo sve ono što ispunjuje naše savremene brige, nerviranja i nedoumice. Odvažno vođstvo glumaca u jednom zatvorenom prostoru sa minimalnim pokretima kamere menja običaje snimanja i montaže, čineći osvežavajuće pripovedanje mogućim.

Foto: Promo Foto: Promo

Specijalnu nagradu žirija dobio je film "Album" čiju režiju potpisuje Mehmet Kan Mertoglu, a uz obrazloženje da je ovo obmanjujuća i prodorna priča o časti i privatnosti unutar društvenih vrednosti u sve većoj mašineriji državnog nadzora:

- Precizno ispričan i sačinjen od jasnih slika, Album je zreo i pronicljiv prvenac.

Foto: Promo Foto: Promo

Žiri u sastavu Ivan Ikić, Ivan Salatić i Tanja Šljivar jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolji film u selekciji Hrabri Balkan dodeli filmu "Tranzicija" rediteljke Milice Tomović. Žiri je istakao da se hrabrost rediteljskih izbora Milice Tomović ne ogleda samo u tretmanu teme promene pola, nego i u njenim estetsko-formalnim rešenjima. Portretisanje porodice kao funkcionalne, integrativne i jedine jedinice srpskog tranzicionog društva koja svojim članovima pruža osećaj istinskog pripadanja, prihavatanja i ljubavi, izuzetak je, pa možda i jedinstven slučaj u srpskom filmu. Milica Tomović suptilnim vizuelnim rešenjima, temeljnim pripremnim radom sa glumcima i preciznim dijalozima najavljuje beskompromisan rediteljski opis.

Foto: Promo Foto: Promo

Na samom kraju ceremonije i neposredno pre poklona volontera i tima festivala publici se obratio i dobitnik Srebrnog medveda, reditelj Andreas Dresen:

- Zavoleo sam ovaj festival, pre svega zato što ovde nema taštih ljudi koji paradiraju crvenim tepihom. Ovo je festival koji nam pruža jedno uživanje u umetnosti. Zajedno smo se smejali, plakali, razmišlljali o ovom čudnom svetu koji nas okružuje.

Foto: Promo Foto: Promo

Nakon svečane ceremonije prikazan je film "Toni Erdman" nominovan za ovogodišnjeg evropskog Oskara i time je zvanično zatvoren 22. Festival autorskog filma.

Na repertoaru 22. FAF-a prikazano je 81 filmsko ostvarenje u devet festivalskih dana u periodu od 25. novembra do 3. decembra u deset bioskopskih sala. Festival je do sada posetilo oko 24 000 gledalaca, a ostvarenja koja su izazvala najveće interesovanje publike biće prikazana na BIS od 4. do 7. decembra u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra Beograda i bioskopu "Fontana". Više o nagradama, kao i program FAF-a na BIS možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala faf.rs.

Foto: Promo Foto: Promo

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA