Nema straha od epidemije boginja, ali bi ovo trebalo da znate ako ste preležali morbile

- To što se desilo u Kruševcu, nije razlog da "Batut" objavi epidemiju od posebnog značaja jer to nije ništa neočekivano - tvrdi dr Predrag Kon

  • 3

Bez obzira na epidemiju malih boginja u opštoj bolnici u Kruševcu, još nema uslova da se prijavi epidemija u opštoj populaciji. Zvaničnih saopštenja Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" i Ministarstva zdravlja nema, a epidemiolozi tvrde da im je zabranjeno da govore o brojnom stanju obolelih i da se obratimo pomenutim državnim ustanovama.

KRUŠEVAC: Proglašena epidemija malih boginja!

Otkriveno koja je MISTERIOZNA BOLEST POKOSILA DOKTORE u kruševačkoj bolnici

Nezvanično, većina lekara misli da razloga za brigu nema jer, kako kažu, "to što se u jednoj bolnici u Srbiji" razbolelo nekoliko lekara i medicinskih sestara nije razlog da se proglasi epidemija".

Epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd je jedan od lekara koji veruje da nema mesta panici.

- To što se desilo u Kruševcu, nije razlog da "Batut" objavi epidemiju od posebnog značaja jer to nije ništa neočekivano. Trenutno je najbolje pratiti situaciju pre donošenja odluka, što epidemiolozi i "Batut" i rade - kaže Kon.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Što ste stariji, više su opasne

Opšti simptomi su temperatura, groznica, osip po koži, opšta slabost i malaksalost. Međutim, iako spadaju u grupu dečjih (malih) boginja, epidemiolozi uveravaju da uopšte nisu naivne za starije osobe jer mogu izazvati niz ozbiljnih komplikacija, poput dugotrajnih i visokih temperatura, pneumonia, gušenja i slično.

- Deca ospe i temperature lakše podnose, dok kod starijih osoba, mogu da izazovu ozbiljnije komplikacije. Moje kolege su imale sreće i posle 2,3 dana su došle na posao, ali može da bude mnogo gore - otkriva dr Predrag Pavlović, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

Foto-ilustracija: Wikimedia Foto-ilustracija: Wikimedia

Zaštićeni samo vakcinisani i oni koji su ih preležali

Lekari obavezno preporučuju vakcinisanje onima koji morbile nisu preležali. To je, kažu, jedini način da se zaštitite od "crvenih napasti".

Doktor Pavlović kaže da ako ste preležali ovčije boginje, to ne znači da se nećete razboleti.

- Samo ako ste preležali morbile, nećete ih ponovo dobiti, ili ako ste vakcinisani. Ko ih preleži ima doživotni imunitet - ističe dr Pavlović.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    6. decembar 2016 | 18:13

    Pa koje su to generacije vakcinisane a koje nisu? Odakle ja da znam da li sam vakcinisan pre 35 godina. Luda zemlja,nedaj boze da neka teza bolest naleti.

  • Jruezf

    6. decembar 2016 | 17:07

    Ja ih dobi pre 2 dana u 34 godini

  • zikic nenad iz obreza

    6. decembar 2016 | 17:17

    Ima jos Dva slucaja samo sto sam ja video svojim ocima za mladog mladica posle udesa koji je na zalodt preminuo posle vise operacija pa tek onda prebacen za bg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA