DETALJI STRAVIČNE NESREĆE U PANČEVU: I dalje se traga za Milenkom koji je nestao u Dunavu posle sudara brodova

- Milenko, koji je upravljao brodom, pao je na pod kabine od udarca. Tad sam ga poslednji put i video - kazao je njegov prijatelj Igor koji je bio sa njim u trenutku nesreće

  • 0

Teretni brod iz Ukrajine, prekjuče na Dunavu je pregazio jahtu u kojoj su se nalazili Milenko Uvalina (57) i njegov prijatelj Igor Jankov (52). Milenko je pao u reku i nestao, dok se Igor čudom spasao iz potonulog broda i trenutno se oporavlja u bolnici od promrzlina.

TRAGEDIJA KOD PANČEVA: Potonuo brod, nestao jedan član posade. U toku potraga, češlja se Dunav!

Tragedija se dogodila oko 17 sati, nedaleko od ušća Tamiša u Dunav kod Luke Pančevo, a Igor je juče iz Informer ispričao da su on i Milenko bili u kabini jahte, ali da mu nikako nije jasno kako teretni brod nije opazio njihov brod dug 12 metara, koji je bio osvetljen.

- Mnogo puta smo se Milenko i ja vozili Dunavom iz čistog uživanja. Nismo ribari, već volimo da se provozamo njegovim brodom. Baš smo krenuli kućama i hteli smo iz Dunava da uplovimo u Tamiš kad je na nas naletela barža koja je plovila naizvodno - priseća se Igor.

Ogromni teretnjak je, kaže, bukvalno prešao preko njih.

- Milenko, koji je upravljao brodom, pao je na pod kabine od udarca. Tad sam ga poslednji put i video. Ne znam ni sam kako sam uspeo da otvorim vrata od kabine i da ispadnem napolje. Upao sam u vodu i nemam pojma kako sam uspeo da isplivam na površinu. Iz vode me je posle izvukao neki ribar, koji mi je prišao svojim čamcem - priseća se Igor.

Foto-ilustracija: Marko Todorović Foto-ilustracija: Marko Todorović

Promrzlog Jankova, ekipa Hitne pomoći je prevezla u pančevačku bolnicu, gde je doktor Minja Stojanović, načelnik hirurgije, rekao da osim promrzlina, Igor nema drugih povreda.

- Zadobio je promrzline prvog stepena. Njegovo stanje je stabilno, ali biće zadržan nekoliko dana na opservaciji - kazao je on.

Teretni brod koji je pregazio jahtu nije se zaustavio posle sudara, već je nastavio plovidbu kao da se ništa nije desilo.

U policiji pretpostavljaju da je teretni brod samohotka sa ukrajinskom posadom prethodnu noć provela u Grockoj, a da je zatim krenula nizvodno Dunavom.

Foto-ilustracija: e-stock.us/Nebojsa Markovic Foto-ilustracija: e-stock.us/Nebojsa Markovic

- Taj brod je posle sudara lociran kod Smedereva i na njemu su uočena oštećena od udarca. Prema izjavama posade te samohotke, oni ni u jednom trenutku nisu napuštali plovni put i bili su vidno obeleženi. Istraga će utvrditi da li je brod kojim je upravljao Milenko Uvalin presekao putanju teško natovarenim baržama, što je dovelo do tragedije - ispričao je izvor iz istrage.

Inače, ovo je treći udes brodova na Dunavu u poslednjih mesec dana. Prvo se 3. novembra brod "Beograd X" preduzeća "Ivan Milutinović PIM" iz Beograda prevrnuo i potonuo kod Smedereva, a zapovednik broda Milan Brzaković (35) i upravitelj stroja Nikola Kosovac (49) su se udavili. Samo deset dana kasnije, brod "Beograd 2" istog preduzeća prevrnuo se kod Donjeg Milanovca, a dva člana posade su, na sreću, uspela da se spasu.

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA