≫ 

KINA POSTAVLJA VOJSKU NA GRANICI SA INDIJOM: Spremaju lovce i rakete, da li počinje rat?

U izveštaju je izneta tvrdnja neimenovanih izvora da je vojska podignuta s ciljem jačanja spremnosti u slučaju mogućeg sukoba s indijskom vojskom, izjavili su izvori

  • 5

Kineska vojska postavlja rakete i mlaznjake na granici s Indijom, tvrdi "Kanva ejžan difens", portal specijalizovan za vojna pitanja sa područja Azije sa sedištem u Kanadi.

Stiže nova kineska raketa dugog dometa - NATO strahuje (FOTO)

Tu vest je objavila agencija UPI, a preneo hrvatski "Večernji list". Prema tvrdnji u izveštaju tog portala, oružja su postavljena u područjima Tibeta i zapadne regije Sinđijang uz sisteme kontrole i ranog upozoravanja.

"Kanva" je citirao izvor iz Indijskog ratnog vazduhoplovstva koji je naveo da su kineske jedinice postavile borbene avione "Ðijan-11" i "Ðijan-10", kao i letelicu za rano upozoravanje "Kongđing-500".

Navodi se da je prvi pomenuti borbeni avion poznat i kao "Šenjang J-11" i da se radi o mlaznjaku koji je Kina proizvela 1998, a izgrađen je kako bi se suprotstavio lovcima četvrte generacije kao što su "Mekdonel Daglas F-15 igl" i "Jurofajter tajfun".

U izveštaju stoji da je drugi borbeni avion, poznat i kao "Čengdu J-10", laki lovac-mlažnjak dok KJ-500 može da bude opremljen sistemom ranog upozoravanja.

Tvrdi se da je u gradu Korli u Sinđijangu Kina navodno postavila jedinicu odgovornu za lansiranje balističkih raketa srednjeg dometa, a da je u gradu Hotanu na severozapadu Sinđijanga postavila J-10 i strateški bombarder H-6K.

U izveštaju je izneta tvrdnja neimenovanih izvora da je vojska podignuta s ciljem jačanja spremnosti u slučaju mogućeg sukoba s indijskom vojskom, izjavili su izvori.

Osnivač "Kanve" Andrej Čang je izjavio da je vojno pojačanje postavljeno zbog mogućeg protivnapada, prenosi "Večernji" vest koju je objavio UPI.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša

    8. decembar 2016 | 15:46

    A zbog cega je krenulo sve to?

  • OBILIC

    8. decembar 2016 | 15:24

    Znači dosli smo na pravi teren. Kako je samo to da dve najbrojnije nacije dodju u sukob

  • Pera Kojot # 1

    8. decembar 2016 | 19:35

    Kazem vam ja lepo! To nema ni u INDOKINI!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA