≫ 

BIH DOBILA UPITNIK EU: Od 3.500 pitanja zavisi da li će dobiti status kandidata

Upitnik će u Sarajevo doneti evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han

  • 10

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu komesara za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana koji mu je uručio Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Hrvatska dobila NOVU JAVNU OPOMENU od Evropske komisije

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocenila spremnost države koja je podnela zahtev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Savet EU i Evropski savet.

Jedan od ključnih datuma na evropskom putu BiH bio je 15. februar 2016., kada je BiH podnela zahtjev za članstvo u EU, prenele su agencije.

Tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je u ime BiH predao zahtev za članstvo u Evropskoj uniji ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Koendersu.

Jedno od pitanja koje će gotovo izvesno biti zastupljeno je ono koje se odnosi na popis stanovništva.

Međutim, kako će se zvaničnici usaglasiti u tom segmentu ostaje da se vidi, imajući u vidu sve nesuglasice na relaciji statističkih zavoda i agencije.

Iz Delegacije Evropse unije u BiH poručuju da je neophodan angažman na svim nivoima da bi osigurale nesmetan proces odgovora na Upitnik.

Ovo će ujedno - poručuju - poslužiti kao test funkcionalnosti mehanizma koordinacije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA