≫ 

DŽIHADISTI UŠLI U PALMIRU: Drevni grad u Siriji ponovo u rukama Islamske države

Ponovo prete da unište i ono malo što je od grada ostalo

  • 10

Pripadnici Islamske države ponovo su ušli u Palmiru, devet meseci nakon što su proterani iz ovog sirijskog grada, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Više od 20.000 civila izbeglo iz Alepa, predalo se 1.217 terorista (FOTO)

Islamska država je držala pod svojom kontrolom Palmiru i okolne ruševine 10 meseci pre nego je sirijska vojska oslobodila ovaj antički grad od džihadista, u martu ove godine.

Međutim džihadisti su sproveli agresivnu ofanzivu početkom ove nedelje.

- Vojnici Islamske države su u Palmiru ušli u subotu i trenutno su zauzeli severnozapadni deo grada. Borbe se sada vode u centralnom delu grada, samo je južni deo slobodan još uvek. Džihadisti su opkolili i aerodrom - rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije za ljudska prava.

ISIS je inače potpuno uništio veliki broj spomenika i antičkih građevina koje su pod zaštitom UNESKO-a., kao i grad Tadmur, tokom svoje desetomesečne opsade grada. Dva hrama stara 2.000 godina, kao i stari lukovi i nadgrobni tornjevi potpuno su sravnjeni sa zemljom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Grupe džihadista, koje su takođe uništile i nekoliko mesta u okolini Iraka iz preislamskih vremena, veruju da su sve ove ograđevine bogohulne. Međutim na sreću i dalje je ostalo nekoliko drevnih mesta sačuvanih od ratnih razaranja.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je da vladini vojnici beže iz Palmire. Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

- Vojska je kao institucija raspuštena. Na svim stranama se vode žestoke borbe. Iz grada se ne može izaći osim kroz koridor na zapad - rekao je Hatib koji se nalazi u Gazijantepu u Turskoj.

Printskrin: ISIS Printskrin: ISIS

Dramatični obrt u Palmiri usledio je nekoliko dana pošto je IS u iračkom gradu Mosulu pokrenula veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

Američki ministar odbrane Eš Karter najavio je da će dodatnih 200 američkih vojnika biti upućeno u Siriju da ubrzaju napad na Raku, samoproglašenu prestonicu IS.

Podsetimo, u martu ove godine Palmira je bila oslobođena uz veliku podršku ruske avijacije. Od tada Islamska država neprekidno gubi teritorije u Iraku i Siriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Finnessa

    10. decembar 2016 | 20:03

    Protiv koga ili čega u Siriji ratuju Amerikanci i Rusi? Da li je moguće da jedna ID ima tolike ekonomske resurse da može da se oporavi od tolikih gubitaka. Da mozda ne ratuju protiv ''malih zelenih''?

  • VukBgd

    10. decembar 2016 | 19:07

    Ajde braćo rusi - KONTRAOFANZIVA!!!!

  • Dobrica

    10. decembar 2016 | 19:17

    Malo ti malo ja,pa opet ispocetka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA