Bor je sada jedan od gradova sa najčistijim vazduhom u Srbiji: Pogodite koja mesta ga "šiju"

Smanjena emisija sumpor-dioksida iz nove topionice doprinela je poboljšanju kvaliteta vazduha u celoj Timočkoj krajini, pa se u ovom kraju Srbije danas udiše najčistiji vazduh

  • 4

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Bor je, zahvaljujući radu nove topionice Rudarsko-topioničarskog basena, sada jedan od gradova sa najčistijim vazduhom u Srbiji, saopšteno je iz RTB "Bor".

SRBIJA U VRHU PO UMIRANJU OD VAZDUHA: Najveći gradovi prekomerno zagađeni, evo cele liste!

- Nova topionica u Boru doprinela je smanjenju koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu za 12 odsto i ako se ovakav trend nastavi do kraja godine, Bor će prvi put u poslednjih 50 godina imati vazduh čije će zagađenje biti u granicama normale - rekao je Tihomir Popović, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha pri Agenciji za zaštitu životne sredine.

Rukovodilac Grupe za monitoring i stanje kvaliteta vazduha Jasmina Knežević, istakla je da se poboljšanje kvaliteta vazduha vidi na slučaju nove topionice bakra u Boru, koja je 2015. godine za samo dva meseca rada uticala na značajno smanjenje prisustva sumpor-dioksida, što znači da je godišnja koncentracija smanjena za oko 50 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Smanjena emisija sumpor-dioksida iz nove topionice doprinela je poboljšanju kvaliteta vazduha u celoj Timočkoj krajini, pa se u ovom kraju Srbije danas udiše najčistiji vazduh.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U "crvenom alarmu", umesto Bora, sada su Beograd, Novi Sad i Pančevo, ali i Valjevo, Kragujevac, Sremska Mitrovica i Užice. Stanovnici ovih gradova su, po podacima Agencije za zaštitu životne sredine, prošle godine udisali prekomerno zagađen vazduh.

Foto - Ilustracija: Tanjug/AP, A. Nalbantjan Foto - Ilustracija: Tanjug/AP, A. Nalbantjan

- Beograd i Pančevo su prešli u kategoriju "jako zagađenih", dok je u Novom Sadu vazduh ocenjen kao "zagađen" - rekao je Popović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milance

    14. decembar 2016 | 12:33

    Bor je grad uzasa i camotinje

  • "rtb bor"

    15. decembar 2016 | 18:51

    ISTINA NE STANUJE NA OVU ADRESU! Amerikanci čestitali isključivo čelniku RTB Bor proizvodne i ekološke rezultate i komentarisali „RTB ide krupnim koracima u pravom smeru“ svoje propasti. Po svemu sudeći, Spaskovski je nenadmašan u kreiranju i emitovanju u štampi EPP, svoja zamišljena, dostignuća u kojima ni premijer više ne veruje, prilično dugo ga “lagao”. Ostaje da samo Spaskovski veruje u svojim čarobnim i nikada neostvarenim dostignućima u profitima, ekologiji i proizvodnji, bez premca u belom svetu. Gde sada nađe gospodu Erika Partelpoga i Terija Brauna da ga i oni nesebično brane i hvale pred objektivnim građanima Bora. Oni su obavili posao za EDC banku, a osnovni cilj je da RTB Bor ili Srbija otplaćuju redovno kredit, a od kada se banka sekira za uspešno završen projekat, kada pre godinu dana je D. Marinković potpisao presudu (dokumenat) o uspešnosti završetka projekta. Sve je to lepo krenulo, a naj lepše je prošlo otpisivanje dugovanja od basnoslovnih devetsto miliona evra, a drugo pitanje kada će se otpisati novih dugovanja pola milijarde evra. Dali će uspeti ovi američki eksperti da ubede i Vučića na to. Što se tiče najčistije i ekološki totalno i basnoslovno održive u Boru dolazi iz kuhinje čelnika RTB Bor. Po ovom pitanju najbolje su trebali, Ameri pre čestitanja dosada nedokučivih uspeha, pitati građane i građanke Bora, pogotovu one na pijaci i centru grada, kao i radnike topionice, te stanovnike sela Slatine. Zagađenje se dešava danju, a noći se daje malo više “gasa”, pa je disanje nemoguće. Ovo što pišu plaćenici i Sosini botovi vredi samo para, onoliko koliko su dobili za promociju tu laž od čelnika RTB Bor, tu spada i gospodin Popović iz Agencije za zaštitu životne sredine i gosti ameri. Zaključak, Sosa ne bira teme i dileme bira samo načine da se održi tamo gde je, blizu para, zlata i srebra, ostalo je prolazno, samo on ne. Po ljudskim i menadžerskim kvalitetima, pogotovu što ima nesebičnu i iz duše gospodina Vučića podršku, treba i mora(l)!?

  • Dejan

    14. decembar 2016 | 12:55

    Jos malo,dok predjemo na neku novu vrstu grejanja i dok pozatvaraju ovo malo fabrika sto je ostalo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA