103

Hrvatski premijer se izvinio zbog ustaškog pozdrava na spomen-ploči, ali, ima i ono "ALI"

Jasenovac, Andrej Plenković
Foto: Wikipedia/Petar Milošević , Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

Andrej Plenković, hrvatski premijer, izvinio se svima koje vređa postavljanje spomen-ploče u Jasenovcu na kojoj stoji ustaški pozdrav “Za dom spremni”, ali i dodao kako je reč o ploči postavljenoj u znak sećanja na 11 poginulih hrvatskih veterana.

Hrvatski premijer o blokadi poglavlja: Mi samo želimo da pomognemo Srbiji

On je dodao kako će upravo zbog toga biti i osnovana komisija čije će se preporuke pretočiti u propise, a u pogledu simbola totalitarnih režima.

Hrvatski premijer je kazao i da je ploča postavljena u Jasenovcu, kao spomen na 11 poginulih pripadnika HOS-a, odnosno, da je udruženje koja ju je postavilo u svom grbu ima sporni natpis.

– Što se samog pozdrava tiče, on ima dvostruke konotacije. Ima jasne konotacije u Jasenovcu na ustaški režim i logor u Jasenovcu, koja može vređati žrtve i njihove porodice i apsolutno delim taj stav i tu nemam nikakvih dilema. Međutim, isto tako, to je ploča postavljena poginulim hrvatskim borcima. Radi se je o 11 ljudi, koji su poginuli za hrvatsku slobodu i demokratiju. Zbog toga sam i rekao da je to pitanje na koje ne možemo tako jednostavno odgovoriti – rekao je Plenković, prenosi “Al Džazira”.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodaje kako tu temu želi da skloni od političkih konotacija, a na primedbu novinara kako se ta tema upravo i politizuje zbog toga jer on kao hrvatski premijer nije izneo jasan stav, Plenković je rekao:

– Oprostite. Nisam ja postavio ploču, niti sam i na koji način doprineo tome. Ja radim da ovu temu, koja ima puno šire dimenzije, konačno u hrvatskom društvu rešimo na sadržajan, kvalitetan i konsenzualan način.

Voditelj emisije “Nedeljom u dva” ga je pitao – može li se da se izvini onima kojima su povređena osećanja postavljanjem sporne ploče.

– Onima koje to vređa, ja se izvinjavam. Vrlo jasno, vrlo precizno, ponavljajući da ovu temu nameravam da rešim tako što ćemo se suočiti s prošlošću. Hrvatska to još nije napravila – kazao je Plenković.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Andrej Plenković, Hrvatska, Jasenovac, Ustaše, Za dom spremni
Popularni komentari
 • S
  Sara

  Teško mu da prizna da je partija kojoj pripada, naslednica ideologije ustaštva.

 • L
  Lala

  Apsolutno ovo izvinjenje nije iskreno,tabla sa tim natpisom je skandalozna i bilo koje opravdanje toga je više nego skandalozno.

 • P
  Pametnjakovic

  Nista ali sta bi bilo da nemci ispred auswitza postave tablu sa natpisom Sieg Heil??

foto dana

video dana