VELIKI PLANOVI DRŽAVE: Za 5 godina izvoz ovog sektora će skočiti 4 puta! Pogledajte šta će nam doneti novac

Akcioni plan, koji je sačinio ministarski savet za IT, na čijem je čelu Ana Brnabić, biće jedan od tri prioritetna projekta Vlade u narednih pet godina

  • 5

Srbija bi u narednih pet godina trebalo da poveća neto izvoz IT sektora sa sadašnjih 400 miliona na 1,5 milijardi evra godišnje, predviđa se nacionalnim Akcionim planom za IT, koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji do kraja godine.

Ministarka Ana Brnabić za Telegraf: Trudićemo se da za dve godine u IT sektoru stignemo Evropu (VIDEO)

Šarčević za Telegraf: Sve ministrove ideje - kako reformisati obrazovanje (VIDEO) (FOTO)

Akcioni plan, koji je sačinio ministarski savet za IT, na čijem je čelu Ana Brnabić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, biće jedan od tri prioritetna projekta Vlade u narednih pet godina, piše Blic.

Ovim dokumentom se planira podizanje kapaciteta u IT industriji i kreiranje IT kadrova koji nedostaju.

Kako se procenjuje, na tržištu se trenutno pojavljuje oko 1.500 kvalifikovanih IT stručnjaka a potrebno je da se taj broj poveća najmanje pet puta na preko 7.000 IT radnika godišnje, kako bismo dostigli izvozne ciljeve.

- Uskoro treba da počne izgradnja nove lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, počela je izgradnja NT parka i dodatnog prostora za Tehnički fakultet u Novom Sadu, a razmatra se i konačna realizacija plana o kome se pričalo mnogo godina unazad - sređivanje Instituta ''Lola'' za Elektrotehnički fakultet u Beogradu -  navodi list pozivajući se na neimenovani izvor u vladi.

Akcionim planom predviđene su novine i kada je reč o neformalnom obrazovanju. Radiće se zajedno sa IT klasterima, organizacijama kao što je "StartIT", kompanijama i univerzitetima da se uvede vaučerski sistem za prekvalifikaciju.

- Mladi ljudi će na ovaj način moći da steknu osnovna IT znanja, koja će biti dovoljna za početak karijere a to može biti osnov i za dugoročne prekvalifikacije.

Jedan od predloga u Akcionom planu je da se ljudima iz struke dozvoli da predaju na fakultetima, čime bi se nadoknadio nedostatak profesora i predavača, a predviđa se i ulaganje u edukaciju državnih službi, pre svega Poreske uprave, Agencije za privredne registre i drugih, kako bi razumele specifičnosti IT startap industrije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    19. decembar 2016 | 17:25

    Dajte malo posla i nama fizikalcima da prenosimo te IT sprave ako treba i informacije ali baj d vej priča se da će država kao i u drugim oblastima što je radila i radi najpre dati monopol na desetak godina stranim firmama.

  • Ocajnono pero

    19. decembar 2016 | 13:13

    Naravno da hoce, jer Srbi su ono sto su neki zeleli na silu arijevska rasa. Ko neveruje nrka procita ponesto iz zabranjene srpske istorije.

  • J.R

    22. decembar 2016 | 13:22

    Hoce da izvoze IT proizvode i sta ti ja znam, a nema vojska, policija, zdravstvo, sudstvo i svi ostali koriste IT opremu staru 10 godina. Ko je ovde opet lud?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA