Napokon otkriven razlog zašto se na granici sa Hrvatskom čekalo po 12 sati!

Oni nemaju potrebne dokumente za ulazak u Srbiju, već samo dokumente izdate na Kosovu, pa zato na granici moraju da vade posebnu potvrdu, što iziskuje dodatno vreme

  • 7

Putnici koju su na Božić pokušali da uđu u Srbiju preko Hrvatske, i obrnuto, čekali su u kilometarskim kolonama i do 12 sati kako bi prešli granicu.

 

PAKAO NA HRVATSKOJ GRANICI: Ljudi čekaju po 12 sati, izbegavajte ove prelaze!

 

Zastoj je bio izazvan velikim brojem Albanca s Kosova koji su zbog praznika krenuli preko Srbije na Kosovo. Oni nemaju potrebne dokumente za ulazak u Srbiju, već samo dokumente izdate na Kosovu, pa zato na granici moraju da vade posebnu potvrdu, što iziskuje dodatno vreme.

 

KRITIČNO NA BATROVCIMA: Počele praznične gužve na granicama

 

Ovu informaciju danas niko nije mogao da zvanično potvrdi.

 

Ipak, objašnjenje bi se moglo dati u jednoj izjavi Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz 2014. godine, kada je rekao da “oni građani koji poseduju lične karte koje su izdale privremene institucije u Prištini ili UNMIK, uz potvrdu MUP-a Srbije dobijenu na administrativnom prelazu, mogu izlaziti na granične prelaze ili aerodrom u Beogradu”.

 

Da podsetimo, najkritičnije je ovog vikenda bilo na graničnom prelazu Batrovci, gde su automobili za ulazak u Srbiju i Hrvatsku čekali i do pola dana, a alternativni prelaz Šid je bio malo bolji izbor, ako sedam sati čekanja smatrate “boljim”.

 

Nešto bolje prolazili su putnici u autobusima, koji su u kolonama provodili tri do četiri sata. Nadležne službe zbog toga su apelovale na vozače koji pristižu iz Hrvatske da koriste granični prelaz Sot, severoistočno od Šida, jedini na kojem se putnički saobraćaj odvijao bez zastoja.

 

Foto: Facebook/Goran Milenkovic

Foto: Facebook/Goran Milenkovic

 

Milenko Gajić, pomoćnik zapovednika Graničnog prelaza Batrovci, rekao je juče da je ova prometna gužva uobičajena uoči novogodišnjih i božićnih praznika, i naveo da je reč o ljudima koji rade u zapadnim zemljama i koji za praznike idu u posetu rodbini.

 

Ipak, iako je veliki broj vozila koja su tokom vikenda ušla u Srbiju prošao kroz naplatnu stanicu Bubanj potok u Beogradu, u Putevima Srbije rekli su za N1 da na tom mestu nije bilo većih zadržavanja.

 

- Od srede do nedelje je kroz naplatnu stanicu Bubanj potok, u smeru prema Nišu, prošlo oko 125.000 vozila. To je oko sedam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Na graničnim prielazima je bilo zastoja i po više sati, ali na naplatnim rampama nije bilo zastoja - rekla je Nikolina Arbutina iz Puteva Srbije.

 

Prema informacijama Uprave granične policije, prvi praznični talas je prošao i na ova dva granična prelaza više nema gužvi, a na ulazak u Srbiju se i iz Mađarske i Hrvatske trenutačno čeka najviše 30 minuta. Ipak, nove gužve očekuju se pred Novu godinu i Božić po julijanskom kalendaru, kada će više srpskih državljana krenuti u Srbiju.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile macak

    27. decembar 2016 | 15:09

    Pa zar siftari!(kosovo albanci)mogu ici,kroz zemlju Srbiju??? Pfuj! Sramotaaa! Pa mi nismo mogli kroz Hrvatsku! Koliko dugo! Nego smo isli,okolo naokolo,zasto i oni ne bi mogli???imaju,mogucnost preko Italije,madjarske,Rumunije,sto se mene tice mogu i preko tunguzije! Samo ne preko Srbije!

  • Knjaz Milos

    27. decembar 2016 | 15:47

    Sta je trenutacno? Zar da nije trenutno?

  • Miki

    27. decembar 2016 | 15:26

    Slaba organizacija, definitivno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA