≫ 

Nove KAZNE I ODLUKE U SRBIJI koje važe od 2017. GODINE!

Telegraf.rs vas podseća sa čime ćemo sve morati da se suočimo u Novoj godini a što su nadležni najavili, usvojili, i aminovali u Službenom glasniku

  • 88

Sa dolaskom Nove 2017. godine doći će i pregršt novih zakona, nameta, poskupljenja, pravila, biće uvedene i novine koje će nam olakšati određene poslove, a za pojedine zemlje neće nam biti potrebna neka dokumenta.

ISTINA O POSKUPLJENJU GORIVA: Kakve cene će nas sačekati na pumpama prvog dana Nove godine

Evo koliko novca je potrebno da preživite jedan dan u Beogradu (FOTO)

Telegraf.rs vas podseća sa čime ćemo sve morati da se suočimo u Novoj godini a što su nadležni najavili, usvojili, i aminovali u Službenom glasniku.

ZAKONI

Primena mnogih izmena i dopuna zakona očekuje se u 2017. godini a među njima svakako najbitniji jesu Zakon o bezbednosti saobraćaja, i Krivični zakon.

Zakon o bezbednosti saobraćaja 

- Vozačima u alkoholisanom stanju sa dva promila i onima koji sedaju za volan a nemaju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju trajno će se oduzimati vozila. Nov nacrt duplirao je kazne i za ostal vozače sa alkolom u krvi a kolike su one saznajte OVDE.

- Ako se dete do 12 godina vozi a autu bez sedišta kazna iznosi 120.000 dinara umesto sadašnjih 30.000

Krivični zakonik

- Negiranje genocida kažnjavaće se sa šest meseci do pet godina zatvora

- Neoivlašćeno držanje oružja kažnjavaće se kaznom do 12 godina zatvora

- Uvodi se krivično delo polnog uznemiravanja, proganjanja, zatim genitalnog sakaćenja, prisilnog braka, osam novih krivičnih dela iz privrednog kriminala… U krivično delo polnog uznemiravanja spada, između istalog, na primer i pričanje masnih viceva koleginici na poslu, ali samo ako ona sama ne prihvata taj način komunikacije, a za to je kazna 3 godine

- Podignuta je i maksimalna zaprećena kazna za organizovano krijumčarenje podignuta je sa 12 na 15 godina zatvora

- Novo krivično delo progananje - kažnjaveče se sa do pet godina zatvora svi koiji proganjaju osobe fizički ali i putem društvenih mreža

DOKUMENTA

Vozačke dozvole

- Rok za zamenu starih vozačkih dozvola novim je do 10. juna 2017. godine

- Od 1. januara 2017. godine Nemačka će priznati srpske vozačke dozvole, pa građani Srbije koji rade i žive u toj zemlji neće morati da polažu vozački ispit u toj zemlji

Lična karta

- Rok važenja ličnih karata izdatih na starom obrascu ističe 31.12.2016. godine, građani će i nakon navedenog roka moći da podnesu zahtev za zamenu lične karte izdate na starom obrascu za biometrijsku ličnu kartu i ona će im se izdavati po hitnom postupku. Više saznajte OVDE.

Zdravstvena knjižica

- 31. decembra istekao je rok za podnošenje zahteva za zamenu starih papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim

Vize 

- Srpskim građanima od Nove godine neće biti potrebne vize za boravak u Kini do 30 dana. Sve o tome pročitajte OVDE.

ZAPOSLENJE

- Zaposlenima u Srbiji, koji rade za minimalnu zaradu, biće povećana minimalna satnica, pa će tako umesto dosadašnjih 121 dinar po radnom satu, od 1. januara minimalna satnica iznositi 130 dinara. Više pročitajte OVDE.

- Nema obezbeđenja bez licence. Preduzeća koja do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu - licencu, neće moći da obavljaju delatnost privatnog obezbeđenja. Više o tome OVDE.

- Od 1. januara 2017. godine važe novi uslovi za dobijanje autorizacije za zdravstveno osoblje u Norveškoj za kandidate s kvalifikacijama iz zemalja koje su izvan EU / EEZ i Švajcarske, što, dakle važi i za Srbiju. Kakvi uslovi treba da se ispune saznajte OVDE.

POSKUPLJENJA

- Od januara 2017. godine počinje naplata putarine na novootvorenoj deonici od Ljiga do Preljine, a istovremeno i poskupljenje putarine na svim deonicama za 10 odsto. Kada se povećaju, od Beograda do makedonske granice ona će zbirno iznositi blizu 1.100 dinara.

- Zbog usklađivanja akcizne politike sa Evropskom unijom, umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akcize će iznositi 90 evra na 1.000 cigareta, tako da će cigarete duplo poskupeti.

OSTALO

Roditelji će od 1. januara moći elektronski da prijave bebe u svim porodilištima u Srbiji, koja će biti uključena u projekat “Bebo, dobrodošla na svet”.

- Od 1. januara ukida se prema izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, refundacija PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

- Građani Srbije mogu već od 1. januara da počnu da skupljaju fiskalne račune kako bi učestvovali u nagradnoj igri, koju oganizuje država i kao glavnu nagradu osvojili stan u Beogradu.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivot je lep

    2. januar 2017 | 22:02

    A jel bi vam lakse bilo, da vam odmah celu platu I penziju dobrovoljno dajemo? Da li biste onda bili zadovoljni gospodo iz vladajuce garniture? Ko o cemu, vi samo o kaznama, nametima I raznoraznim prinudnim naplatama....Sjasite vise sa grbace ovom narodu

  • Darko

    2. januar 2017 | 21:28

    Ovo sa Zakonom o saobracaju je smejurije.Idioti ,da li stvarno mislite da ce neko da plati 120000 za sedista.Koji ministar je otvorio fabriku decijih sedista?

  • Ja

    2. januar 2017 | 21:59

    Mislim da je naj bolje da deca sede u sedistu dok ne napune 18 god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA