≫ 

Dovezli devetomesečnu bebu sa opekotinama od petardi: Užas u Tiršovoj, koji se ne sme ponoviti!

Najmlađi pacijent je beba od devet meseci koja je zbog nepažnje starijeg brata zadobila lakše opekotine po telu

  • 4

Svakog decembra upozorava se na štetne posledice pirotehničkih sredstava, pa ipak desetine uglavnom mladih, u Novu godinu uđu u zavojima baš zbog petardi, raketa i vatrometa.

 

Beograđanin zapanjio komšije: Ne bacajte petarde. Bio sam u ratu, mogu da uzvratim vatru! (FOTO)

 

Dr Borko Stojanović sa Univerzitetske dečje klinike Tiršova za RTS kaže da u proseku dnevno pomoć zatraže dva pacijenta. Stojanović je rekao da se ove godine primećuje trend smanjenja povreda od petardi, ali da najrizičniji dani tek predstoje.

 

- Najugroženije su šake, prsti, lice i oči, to su povrede od različitog spektra, najblaže opekotine pa sve do potpunog gubitka vida, amputacije prstiju šake, trajni invaliditeti - rekao je Stojanović.

 

Od nekih težih slučajeva koje pamte lekari bolnice u Tiršovoj, Stojanović je istakao slučaj trinaestogodišnjeg dečaka koji je zbog prerane eksplozije više petardi izgubio četiri prsta desne šake, što je, kako je rekao, ozbiljan trajni invaliditet.

 

- Najmlađi pacijent je beba od devet meseci, koja je zbog nepažnje starijeg brata zadobila lakše opekotine po telu od eksplozije petarde u svojoj blizini - rekao je Stojanović.

 

Foto: Profimedia, Uppa creative

Foto: Profimedia, Uppa creative

 

Govoreći o novom trendu gde se petarde pale u blizini stakla, Stojanović je rekao da je bilo i tih slučajeva, i da se u takvim situacijama povrede koje nastaju zbog eksplozije komplikuju raspršivanjem stakla.

 

- Često su stradale oči, povrede lica, ozbiljne povrede koje smo morali i da operišemo - dodao je Stojanović.

 

Tokom novogodišnjih praznika kada se najviše koriste pirotehnička sredstva stradaju i kućni ljubimci. Svake godine od srčanih udara strada 5.000 kućnih ljubimaca.

 

Podsetimo, nedavno je u Sloveniji dečak ostao bez ruku zbog igre s petardama.

 

Dodajmo još da grupa Novosađana svake nedelje sa Trga slobode šalje apel na građane da ne bacaju petarde, kao i da oko 5.000 pasa godišnje umre zbog srčanog udara.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa

    28. decembar 2016 | 12:09

    Dete je romske nacionalnosti i dovedeno je ne iz tog razloga nego zbog prehlade pa su joj detaljnim pregledom uocene rane. Porodica je pokusala to da sakrije. -Medicinska sestra doma zdravlja u Tirsovoj.

  • Kes

    28. decembar 2016 | 12:11

    Krivi roditelji.

  • Pa da

    28. decembar 2016 | 13:00

    Zabranite petarde alo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA