Novi detalji o napadu u Berlinu: Posledice su mogle da budu još jezivije

- Smrtonosni pohod kamiona zaustavljen je nakon 70 do 80 metara sistemom protiv sudara koji je pokrenuo automatsko kočenje kamiona i time su "izbegnute još teže posledice - navelo je državno tužilaštvo na konferenciji za novinare

  • 2

Sistem automatskog kočenja zaustavio je kamion i izbegnute su posledice koje su mogle biti i gore, saopštilo je danas nemačko državno tužilaštvo na konferenciji za novinare o istrazi napada na božićni sajam u Berlinu koja je pokazala velike bezbednosne propuste, ali zasad nije otkrila ni jednog saučesnika ni nalogodavca.

PROCUREO JEZIVI SNIMAK NAPADA U BERLINU: Momenat kada je kamion velikom brzinom pokosio ljude (VIDEO)

Uhapšen osumnjičeni saučesnik u napadu u Berlinu, pronašli su trag na telefonu ubijenog Tunišanina

U ponedeljak Anis Amri, 24-godišnji Tunišanin, ubio je 12 osoba ukradenim kamionom na božićnom sajmu u centru Berlina, a neposredno pre pokolja je vatrenim oružjem ubio poljskog vozača kamiona.

- Smrtonosni pohod kamiona zaustavljen je nakon 70 do 80 metara sistemom protiv sudara koji je pokrenuo automatsko kočenje kamiona i time su "izbegnute još teže posledice - navelo je državno tužilaštvo na konferenciji za novinare.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema dnevnom listu Zidojče cajtung, nekoliko minuta pre zaletanja u mnoštvo na božićnom sajmu, Amri je neidentifikovanoj osobi poslao selfi i poruku: "Brate moj moli se, sve je dobro, Bog to želi, u autu sam, moli za mene".

Te informacije potkrepljuju tezu o barem pasivnom saučesništvu i na nju istražitelji usmeravaju napore duže od nedelju dana, za sada bez rezultata, prenosi Jutarnji list.

- Nepromenjenim intenzitetom se nastavljaju istrage o mogućnosti postojanja drugih saučesnika, nalogodavca ili osoba upoznatih s planovima atentata - rekla je portparolka saveznog državnog tužilaštva nadležnog za terorizam Frauke Koler.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Deset dana nakon atentata u kojem je ubio 12 osoba i dalje nije jasno kako je Amri izmakao višemesečnom nadzoru i ispred nosa pobegao nemačkoj i evropskoj policiji.

Savezno tužilaštvo je u četvrtak potvrdilo verodostojnost video snimka na kojem IS preuzima odgovornost za najgori islamistički atentat počinjen na nemačkom tlu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo bre

    29. decembar 2016 | 21:14

    Lepo,samo ih vi ùčite.Sledeći put neće napraviti grešku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA