Dobro pazite šta pijete: Ovo je prava ISTINA o pićima koja će se služiti noćas

Veća zarada od kamiona falsifikovanog pića nego od punog gepeka droge

  • 7

U čak 85 odsto noćnih klubova i ugostiteljskih objekata prodaju se falš pića, pazite šta pijete noćas!

Dejvid Bekam otkrio svoj tajni recept protiv mamurluka zbog kog je ujutro kao nov

Samo četvrtina rakije na tržištu Srbije dolazi od registrovanih proizvođača, upozorilo je nedavno Ministarstvo poljoprivrede. U čak 85 odsto noćnih klubova i ugostiteljskih objekata prodaju se falsifikovana pića.

Ekipa ovlašćenih stručnjaka iz Evropske Unije, boraveći tri meseca u Srbiji, istraživala je kvalitet srpskih pića i došla do poražavajućih podataka. Njihova procena je da se u čak 85 odsto lokala prodaju falsifikovana pića. Ona se, prema istraživanju, proizvode u garažama, a dolaze i različitim kanalima preko Kosova, iz Bosne, Bugarske i Mađarske.

Nebojša Dević, šef odseka za zaštitu prava intelektualne svojine pri Ministarstvu trgovine nedavno je izneo podatak da je veća zarada od kamiona falsifikovanog pića nego od punog gepeka droge, a kazne su neuporedivo blaže.

U 2015. godini proizvedeno je samo 22,5 miliona litara rakije prema zvaničnim podacima. To se ni približno ne poklapa s podacima o količini voća koje završi u kazanima za pečenje rakije.

Ukoliko neko tokom praznika, na kućnoj proslavi ili u kafiću postane žrtva "garažne" rakije sumnjivog porekla i otruje se njome, trebalo bi se obratiti lekaru. Trovanje lošim alkoholom, ali i bilo kojim drugim, može da izazove nesvesticu, povraćanje, ali i gušenje tokom povraćanja jer su tada refleksi oslabljeni.

Trovanje alkoholom može da izazove stanje kome i smrt u najgorim slučajevima. Otrovanu osobu ne treba pustiti da leži i ne treba da ostane sama do dolaska lekara.

(Telegraf.rs/M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šta je tu je

    31. decembar 2016 | 18:30

    Ja imam oko 3000 litara što šljive,što kruške i jabukovače,ali nije na prodaju našim kafedijama koji za vrhunski proizvod star po 10-15 godina nude 4€,a američke i britanske splačine plaćaju po 20.Pa nek truju koga mogu

  • Gooxi

    31. decembar 2016 | 17:10

    Rakija se pece u svakom seoskom domacinstvu u Srbiji. Ne razumem pojam pravljenja u garazi. Ne razumem ovaj tekst i zakljucke.

  • Kazandzija

    2. januar 2017 | 16:39

    Ja svake godine pecem rakiju ljudima po kucama, imam najbolji kazan u okrugu, jos od mog pokojnog oca. I spustio sam cenu na najnize moguce, posla koliko volis. I to da mi neko zabrani??? A pogotovu EU. Ne znaju bre ni gde je moje Batasevo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA