NA POMOLU NOVI REFERENDUM U EVROPI: Islanđani žele da se pitaju da li hoće u EU

Dok većina od ukupno 330.000 građana Islanda nije za ulazak u EU, smatraju da ipak treba da se održi referendum o toj temi

  • 5

Island bi mogao da održi referendum o članstvu u Evropskoj uniji, ukoliko pregovori o formiranju koalicione vlade budu uspešni, izjavio je lider partije "Svetla budućnost" Otar Prop.

Sve krize Evropske unije u 2016. godini (FOTO)

Kako prenosi AFP, izbori u oktobru na kojima nijedna partija nije osvojila većinu doveli su do nekoliko neuspelih pregovora između konzervativne Partije nezavisnosti, Reformističke stranke i partije "Svetla budućnost".

Lider "Svetle budućnosti" Otar Prop rekao je da su novi današnji pregovori bili uspešniji po pitanju pecanja i članstva u EU.

- Postignuti su određeni dogovori o ovim idejama - rekao je Prop za televiziju RUV misleći na održavanje referenduma o tome da li Island treba da nastavi sa procesom pridruživanja EU.

Nakon ekonomskog kolapsa u 2008. godini, Island je ušao u proces pregovora sa EU u 2009, ali su oni suspendovani 2013. godine, a Island je povukao svoju aplikaciju 2015. godine.

Dok većina od ukupno 330.000 građana Islanda nije za ulazak u EU, smatraju da ipak treba da se održi referendum o toj temi, prenosi AFP.

Poslednji politički pregovori predstavljaju drugi pokušaj tri partije da sastavi vladu.

- Prevazišli smo najveće prepreke. Sada ćemo iskoristiti naredne dane da sastavimo plan vlade. To neće dugo trajati, ali ne žurimo - rekao je predsednik Reformističke stranke Benedikt Johaneson.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laky

    2. januar 2017 | 16:42

    Naravno i treba narod da se pita a ne par njih ometenih u ravoju da donose takve odluke u ime svig gradjana jedne Drzave i ako je velika vecina naroda protiv tog zla.

  • gaga

    2. januar 2017 | 16:42

    zasto se i kod nas ne raspise referendum da li mi zelimo u eu? raspisali bi to doduse oni, ali sta posle pred izbore da nam pricaju.doduse, znamo mi da od toga nema nista nego nam simpaticno da slusamo sve te gluposti.

  • Kula

    3. januar 2017 | 12:38

    Pa i ja bih predlozio da Vučić uz predsednicke izbore napravi i referendum za ili protiv EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA