≫ 

PLAKAO JE KAO DETE: Tesla je kao mladi naučnik proživeo pravu dramu kada mu je IZGORELA LABORATORIJA

Vraćamo se 100 i kusur godina unazad, otkrivamo kako se Tesli desio vrlo težak momenat u životu...

  • 4

Malo je poznato da je Nikola Tesla, najveći um koji je srpski narod dao svetu, proživeo je pravu dramu 1895. godine, kada mu je u Njujorku sav naučni rad izgoreo pod nepoznatim okolnostima.

Rusi optužuju Teslu da je izazvao katastrofu u Sibiru: Snimci i izjave koji ostavljaju bez daha (FOTO) (VIDEO)

Vraćamo se 100 i kusur godina unazad, otkrivamo kako se Tesli desio vrlo težak momenat u životu...

>>> Teslinoj sahrani prisustvovalo 2.000 ljudi: Oproštajnu poruku poslala i prva dama SAD (VIDEO)

>>> Prošlo je 74 godine od smrti Nikole Tesle: Donosimo vam tekst “Njujork tajmsa”, dan posle Božića 1943.

- Previše sam tužan da bih pričao. Šta mogu da kažem? Posao koji sam gradio skoro ceo svoj život. Svi moji mehanički instrumenti, epruvete, koje sam godinama skupljao, nestale su u požaru koji je trajao samo sat ili dva. Kako mogu da procenim gubitak svega toga u dolarima i centima? Sve je nestalo. Moram ispočetka - ovako je Tesla pre 122 godine opisao "Njujork Tajmsu" kako se osećao posle požara koji mu je uništio sve.

Novinar njujorškog lista je opisao da je Tesla, koji je u to vreme imao 39 godina, plakao sve vreme dok je pričao sa njim.

- Otkako je Nikola došao u SAD iz Srbije, pre desetak godina, i postao saradnik Tomasa Edisona u njegovoj laboratoriji, eksperimenti u Njujorku nikada nisu gledani sa većom pažnjom. Teslu, koji se bavi izumima oko električne energije, su nazvali "Čarobnjak", a taj nadimak je usvojio i sam Edison.

Njih dvojica su suparnici, jer su radili na istoj stvari na dva potpuno različita načina. Ali, privatno, veliki su prijatelji. Tesla nikada nije pričao puno o svom poslu. Samo je par ljudi na svetu znalo šta se događa iza zatvorenih vrata koje su uništene u požaru 13. marta 1895.

Printksin: query.nytimes.com Printksin: query.nytimes.com

Priča se da kada se Tesla pojavio oko 10 časova ujutro ispred zgrade u kojoj je bila laboratorija, uhvativši se za glavu, kada je video da gust dim. Sa njim su bili i radnici iz laboratorije, koji su se razišli kućama.

- Ne, ovo ne može biti istina - rekao je Tesla i srušio se na zemlju od muke.

Tesla je potom vatrogascu otkrio da nije imao osiguranje i da je laboratorija, po gruboj proceni, koštala oko 50.000 dolara. Oštećenje na samoj zgradi je 25.000 dolara, a vlasnici zgrade su izgubili 80.000, međutim, oni su, za razliku od Tesle, imali osiguranje.

Na današnji dan prestalo je da kuca srce najvećeg srpskog genija (VIDEO)

Ipak, naš naučnik je nastavio sa istraživanjima, nije se slomio nakon ovog užasnog događaja i na kraju je postao jedan od najvećih naučnika svih vremena.

NAJVEĆA TAJNA MIHAJLA PUPINA: Nije hteo da umre dok se ne pomiri sa Teslom!

TRAMP MOŽDA JEDINI NA SVETU ZNA SVE TAJNE NIKOLE TESLE: U ovim dokumentima se kriju podaci o moćnom oružju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. Jonathan Gediman

    7. januar 2017 | 23:54

    Nekima nije drago što he Tesla bijo srbin nazalost

  • ATIMUS

    7. januar 2017 | 22:20

    Ajde

  • Rampampam

    8. januar 2017 | 01:19

    Podmetnut pozar ukradenki izumi. Tesla je izumeo aparat il sta je vec za menjanje vremena koji danas koriste ameri ali i rusi. Jeste li provalili da vec duze vreme na dan pobede ne pada kisa u moskvi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA