Pre 800 godina Srbija je postala kraljevina!

Zbog kraljevske krune u obliku venca, Stefan Nemanja je dobio nadimak Prvovenčani, kojim je ušao u istoriju

  • 14

Srbija je postala kraljevina pre 800 godina. Većina istoričara saglasna je da je Stefan Nemanja II krunisan na saboru u manastiru Žiča 4. januara 1217. godine, a da je to učinio visoki predstavnik Pape koji je krunu i doneo.

Na današnji dan krunisan je SRPSKI KRALJ čiju Srbiju Srbi najviše vole!

Danas većina srpskih istoričara prihvata ovaj opis kao pouzdan i poziva se prvenstveno na pisanje arhiđakona Tome Splićanina i Andrije Dandola.

Prema detaljnijem opisu krunisanja koji je napisao Domentijan Hilandarac, međutim, monah Sava je prvo postao arhiepiskop, pa je onda i krunisao svoga brata. To znači da je verovatnije da je Stefan Nemanja II krunisan krajem 1219. ili početkom 1220.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Neki smatraju da je krunisan dva puta: prvo 1217. samo vladarskim prstenom, a onda po pravoslavnom obredu 1220. Uglavnom, zbog kraljevske krune u obliku venca, Stefan je dobio nadimak Prvovenčani, kojim je ušao u istoriju.

Ni sa kraljevskim znamenjem, Stefanu Prvovenčanom nije bilo lako da vodi Srbiju, čija je državna teritorija stalno bila na meti moćnih suseda. Vladavinu prvog srpskog kralja obeležila je i borba za crkvenu samostalnost, a srpska crkva odvojila se od Ohridske arhiepiskopije 1220.

Od tada, svi srpski vladari posle Stefana Nemanje nose kao prvo ime Stefan, što na grčkom znači "kruna, onaj koji je krunisan".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tribalija

    5. januar 2017 | 23:48

    Ziveo nas narod i nasa zemlja zivela Srbija i uskoro da bude kraljevina

  • Vasa

    5. januar 2017 | 23:30

    Kamo srece da smo i ostali kraljevina

  • Herceg

    5. januar 2017 | 23:31

    2019 godine ce biti 800 godina od osnivanja eparhije zahumske u Hercegovini a osnovao je Sveti Sava.Nadamo se da ce saborni hram u Mostaru biti zavrsen do tada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA