Islamisti često koriste ime "Boban" iz jednog JAKOG razloga

Pod lažnim imenom Boban Depić, Muhadžeri koji je poznat i kao "kasapin iz Kačanika"

  • 5

Lavdrim Muhadžeri (29) samo je jedan od terorista koji je pri prelasku granica koristio ime Boban koje je, objašnjava bezbednosni analitičar Dževad Galijašević, često u zapadanim medijima dovođeno u vezu sa Srbijom.

 

DŽIHADISTI ĆE OPET NAPASTI EVROPU: Biraju "mekše" mete, desetine islamista samo čekaju znak!

 

Pod lažnim imenom Boban Depić, Muhadžeri koji je poznat i kao "kasapin iz Kačanika", je i ranije prelazio evropske granice, a nedavno je, kako tvrde italijanski mediji, sa istim ušao na Kosovo.

 

Pre manje od mesec dana otkriveno je da je Tunižanin Anis A., koji je na veče Božića po gregorijanskom kalendaru kamionom pregazio i ubio 12 ljudi u Berlinu, bio povezan sa Srbinom iz Nemačke, Bobanom Simeonovićem (36), koji se bavio regrutacijom mladih muslimana za Islamsku državu.

 

Rusi planiraju da krenu u oslobađanje sirijskog grada, očekuju podršku američke vojske i Besnog psa

 

- Ime Boban zvuči dovoljno zapadno da mogu da pređu granice a da ne budu otkriveni, ali ne znaju da Boban uopšte nije ime, ni u Srbiji gde se koristi kao skraćenica za druga imena kao što su Slobodan, pa ni u Hrvatskoj, gde može da prođe kao prezime - objašnjava za "Blic" Dževad Galijašević.

 

Ipak, brojni teroristi koji su sa Balkana u ime Alaha i Islama otišli u ratom zahvaćene teritorije Sirije, iznova i iznova su se služili istim imenom - Boban. Tako je Eldar Kundaković otišao iz Sandžaka da bi u maju 2016. godine poginuo u Alepu prilikom akcije oslobađanja zatvora El-safir.

 

Foto-ilustracija: ISIS

Foto-ilustracija: ISIS

 

I Abid Podbičanin, Izudin Crnovršanin, Sejad Plojović, Mirza Ganić... navodi Galijašević, koristili su isti pseudonim.

 

- Skoro svi svetski mediji prenosili su na naslovnim stranama vesti da je "terorista Boban iz Srbije" ubijen ili otkriven... I Srbija ima ozbiljnih problema zbog toga jer je to pokušaj da se pitanje džihadizma izmesti iz Sarajeva u Beograd. A s druge strane upravo zapad ih i podržava, jer bez njihove pomoći ne bi ni mogli da dođu do Sirije. To je vid dodatnog pritiska na Srbiju i pokušaj da se krivica svali na Srbiju - ističe Galijašević.

 

OVO SELO JE LEGLO DŽIHADISTA, NA TRI SATA JE OD BEOGRADA! U njemu caruje GLAVOSEČA MUHADŽERI i policija je u STRAHU

 

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

 

Upravo primer Bobana Simeunovića najbolje ilustruje ceo problem, jer su svi mediji preneli vest da je on "srpski terorista".

 

- Čovek koji je rođen u Nemačkoj i kome je maternji jezik Nemački, koji bolje govori arapski od srpskog i koji je u Srbiji bio svega par puta, proglašen je za "srspkog džihadistu", pa su se mogli videti naslovi u najvećim svetskim novinama tipa "Terorista Boban iz Srbije". Tačno bi bilo da su rekli "Nemac Boban", jer nacionalni identitet ne odlikuje samo genetski materijal, nego pre svega kulturni obrazac, jezik i druga obeležja, a on je rođen i odrastao u Nemačkoj - objašnjava Galijašević.

 

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. januar 2017 | 09:39

    U redu je to ,ali da je uradio nesto lepo mi bi ga odmah prihvatili i kazali Srbin a ne Nemac.

  • ATIMUS

    6. januar 2017 | 11:10

    Boban je vise hrvatsko ime ....ovde u srbiji ga nema sem u backoj medju sokce i bunjevce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA