2

Veoma važno upozorenje: Evo kako da vam se ne zalede cevi u kući!

Zaleđene cevi su veći problem onih koji imaju kuću, a ne onih koji imaju stanove

Zaleđena cev, led
Foto: Profimedia/Alamy

Jedan od trenutno najvećih problema onih koji imaju kuću je pronalazak rešenja za zaleđene cevi.

Ako se bude otopio sibirski večni led, oslobodiće se mnogo opasnije stvari od kostiju i leševa! (FOTO)

Iz Vodovoda i kanalizacije dali su nam precizne informacije po ovom pitanju.

Zaleđene cevi su veći problem onih koji imaju kuću, a ne onih koji imaju stanove – kaže Vladimir Šobot iz Vodovoda i kanalizacije.

Ovo su detaljne instrukcije:

– Građani koji imaju vikendice u okolini Beograda ili kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije i na taj način se obezbede od eventualne štete.

Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama.

– Da bi se sačuvali vodomeri i tokom zimskog perioda i neometano merili potrošnju vode potrebno ih je adekvatno zaštititi.

Vodomerna skloništa trebalo bi da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda. Održavanje šahtova u kojima se nalaze vodomeri u nadležnosti je potrošača.

– Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata, koji se ne greju, trebalo bi blagovremeno obezbediti, na taj način što ćete u okviru kućnih instalacija zatvoriti ventil koji je namenjeni za ovaj deo mreže.

– Voda iz vodovodnih cevi se ispušta na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema i najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme “konzervira” točeća mesta, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija.

Na proleće otvaranjem ventila instalacije se pune vodom, a česme su automatski spremne za korišćenje.

(Telegraf.rs)

 

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Cevi, LED, Vodovod i kanalizacija
Popularni komentari
 • V
  Vota

  Ovo nije dovoljno u jednorucnim baterijama ostaje voda u mesacu pa preporucujem njihovo skidanje zimi takodje u cevima za toplu vodu od bojlera do tusa umivaonika i sudopere ostaje voda to ne moze da iscuri ta voda mora da se izduva iz cevi inace obavezno zamrzne i pri znatno nizim temperaturama od ove

 • M
  Marko

  Sta se desava kada vam se zaledi cev u stanu u zgradi? Meni je zaledjena i namamo vode vec 3-4 dana. Iz vodovoda kazu da oni nisu nadlezni a Javno komunalno kaze da oni u principu ne rade to vec cekaju da se sama odledi.

  Kome da se obratimo i zna li neko nekog majstora koji radi takve stvari.

foto dana

video dana