≫ 

Veoma važno upozorenje: Evo kako da vam se ne zalede cevi u kući!

Zaleđene cevi su veći problem onih koji imaju kuću, a ne onih koji imaju stanove

  • 2

Jedan od trenutno najvećih problema onih koji imaju kuću je pronalazak rešenja za zaleđene cevi.

Ako se bude otopio sibirski večni led, oslobodiće se mnogo opasnije stvari od kostiju i leševa! (FOTO)

Iz Vodovoda i kanalizacije dali su nam precizne informacije po ovom pitanju.

- Zaleđene cevi su veći problem onih koji imaju kuću, a ne onih koji imaju stanove - kaže Vladimir Šobot iz Vodovoda i kanalizacije.

Ovo su detaljne instrukcije:

- Građani koji imaju vikendice u okolini Beograda ili kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije i na taj način se obezbede od eventualne štete.

Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama.

- Da bi se sačuvali vodomeri i tokom zimskog perioda i neometano merili potrošnju vode potrebno ih je adekvatno zaštititi.

Vodomerna skloništa trebalo bi da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda. Održavanje šahtova u kojima se nalaze vodomeri u nadležnosti je potrošača.

- Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata, koji se ne greju, trebalo bi blagovremeno obezbediti, na taj način što ćete u okviru kućnih instalacija zatvoriti ventil koji je namenjeni za ovaj deo mreže.

- Voda iz vodovodnih cevi se ispušta na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema i najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme "konzervira" točeća mesta, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija.

Na proleće otvaranjem ventila instalacije se pune vodom, a česme su automatski spremne za korišćenje.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vota

    9. januar 2017 | 12:30

    Ovo nije dovoljno u jednorucnim baterijama ostaje voda u mesacu pa preporucujem njihovo skidanje zimi takodje u cevima za toplu vodu od bojlera do tusa umivaonika i sudopere ostaje voda to ne moze da iscuri ta voda mora da se izduva iz cevi inace obavezno zamrzne i pri znatno nizim temperaturama od ove

  • Marko

    10. januar 2017 | 13:15

    Sta se desava kada vam se zaledi cev u stanu u zgradi? Meni je zaledjena i namamo vode vec 3-4 dana. Iz vodovoda kazu da oni nisu nadlezni a Javno komunalno kaze da oni u principu ne rade to vec cekaju da se sama odledi. Kome da se obratimo i zna li neko nekog majstora koji radi takve stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA